Osobní dopis předsedy Jana Hamáčka

obrázek Milé přítelkyně, milí přátelé,

letošní říjnové volby rozhodnou o mnohém.

Jak víte, sociální demokracie pod mým vedením vstoupila do vlády. Bylo to dobré rozhodnutí pro Českou republiku, pro naše voliče i pro naši stranu.

Kromě ČSSD totiž na politické scéně neexistuje politická síla, která by se dlouhodobě a upřímně prala za zájmy zaměstnanců, penzistů a mladých rodin s dětmi. Tedy lidí, kteří nepatří k privilegovaným vrstvám, nikdy nedostali nic zadarmo a každou korunu si vydělali tvrdou prací. Za tyto lidi bojujeme a zlepšení jejich osudu je podstatou našeho programu.

Letos je tomu 100 let od chvíle, kdy v tehdejším Československu zavedli 8 hodinovou pracovní dobu. Nebylo to snadné ani automatické a zasadili se o to právě tehdejší sociální demokraté. Protože podstatou jejich politiky nebyly posty nebo prestiž, ale plnění vlastního programu.

Dnes tomu není jinak. Ve vládě bráníme lidi, kteří neoplývají bohatstvím a zaslouží si, aby se s nimi společnost spravedlivě dělila o blahobyt, který svou každodenní prací pomáhají vytvářet. Proto vracíme proplácení prvních 3 dnů nemoci, zvyšujeme důchody, chceme pro všechny 5 týdnů dovolené, zvedneme minimální mzdu, zavádíme sdílená pracovní místa, aby penzisté a mladé maminky mohli dále dělat práci, která je těší. A v neposlední řadě otevíráme téma zkrácení pracovní doby na 7,5 hodiny při zachování stávající výplaty.

Někteří se nám za to možná posmívají. Když ale mluví o “podlézání voličům”, jen tím odhalují sami sebe, své asociální myšlení. Nedokážou si totiž představit, co znamená žít z minimální výplaty. Jaké to je, chodit do práce nemocný, aby bylo na konci měsíce na složenky. A proč přestává být spravedlivé trávit těžkou prací 8 hodin denně, když může velkou část námahy odvést automatizace a robotizace; podnikatelé do nich ovšem napřed musí investovat.

To jsou témata sociální demokracie a my jsme je díky vládnímu angažmá přinesli do politického života i současné volební kampaně. Protože naděje a vize sociálně spravedlivé společnosti vždy byly podstatou naší politiky.

Chceme tím podpořit místní kampaně všech našich kandidátů do zastupitelstev i Senátu. Jak víte, konkrétní témata jsme nechali na nich, protože nikdo nezná lépe místní podmínky a problémy, které vás pálí. Každý z našich kandidátů to pojal po svém, poctivě a zodpovědně vůči voličům. Udělal maximum v situaci, kdy nejsme v dobré finanční kondici a čelíme nekonečným útokům našich soupeřů, kteří program nahrazují politikařením a prázdnými hesly.

Kampaň vrcholí a já věřím, že jsme všichni udělali maximum. Snažili jsme se co nejlépe připomenout naše hodnoty, slíbit to, co dokážeme splnit a naplnit naše sociálně demokratické poslání.

Díky všem, kteří se zapojili! Nyní už zbývá jít 5. a 6. října k volebním urnám a tuto práci ocenit. Budu rád, když půjdete i vy, spolu se svou rodinou, příbuznými a přáteli. Když nedáte na hlasy těch, kteří by nás rádi viděli mezi poraženými, vnitřně rozklížené a rozhádané.

ČSSD tady je 140 let a bude i poté, kdy zmizí všichni falešní proroci a prodejci marketingových slibů.

Dnes možná nepatříme mezi nejsilnější, ale na naší straně je pevné přesvědčení a cíl sociálně spravedlivého společenství svobodných občanů, prosperující a bezpečné země. Bude to ještě hodně práce, my ji však zvládneme!

Váš Jan Hamáček