Už v jedenácti krajích rozhodli členové ČSSD o podobách kandidátních listin pro podzimní volby

16. června 2017

Sociální demokraté už mají ve většině krajů jasno v tom, kdo a v jakém pořadí bude na podzim kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny. Členové ČSSD volili buď korespondenčním hlasováním, nebo ve volebních místnostech. Stranické primárky jsou demokratickou možností, jak mohou členové ovlivnit konečnou podobu kandidátní listiny.

V Jihomoravském kraji bude lídrem kandidátky předseda vlády Bohuslav Sobotka, dostal 62 % hlasů. „Děkuji členům ČSSD v Jihomoravském kraji za projevenou důvěru a slibuji, že do podzimních voleb půjdu s maximálním nasazením a budu hájit sociálně demokratické hodnoty, na kterých je naše strana postavena," komentoval hlasování Sobotka. Na druhém místě kandidátní listiny bude předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák, na třetím poslanec Jiří Petrů.

Vysokou podporu – 89 % hlasů – získal v Plzeňském kraji první místopředseda strany Milan Chovanec. „Za jasnou podporu jsem velmi rád. Na druhou stranu pro mě znamená závazek, abychom voličům jasně vysvětlili, že jedině sociální demokracie je zárukou stabilního a fungujícího státu, který není řízen jako firma," řekl k potvrzené pozici lídra Plzeňského kraje Chovanec. Druhé místo na kandidátce bude patřit poslanci Václavu Votavovi, třetí pak poslanci Igoru Jakubčíkovi.

V Moravskoslezském kraji zůstane kandidátní listina v takové podobě, v jaké ji navrhl krajský výkonný výbor a schválilo předsednictvo ČSSD. Lídrem tedy bude volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. Na druhém a třetím místě budou primátor Karviné Tomáš Hanzel a zastupitel Moravskoslezského kraje Jiří Vzientek.  Možnosti volit ve stranických primárkách využilo v kraji 8 % tamních členů sociální demokracie.

Královéhradecké sociální demokraty povede do sněmovních voleb poslanec a starosta Náchoda Jan Birke. „Velmi si vážím všech hlasů, které jsem od našich členů v primárkách dostal. Je to pro mě závazek, který chci maximálně naplnit a mám jasný cíl – dovést sociální demokracii k vítězství ve volbách, které nás na podzim čekají," poděkoval členům ČSSD Birke. Hlasovalo pro něj 77 % krajských sociálních demokratů oprávněných volit.

Lídrem středočeské kandidátky bude předseda dolní komory parlamentu Jan Hamáček, podpořilo ho 86 % hlasujících. „Chci poděkovat středočeským sociálním demokratům za mandát jak pro mne, tak pro celou kandidátku. Teď se můžeme plně soustředit na předvolební kampaň," uvedl k výsledkům stranických primárek Hamáček.

Primárky už za sebou mají i pražští sociální demokraté – na první místo kandidátní listiny zvolili náměstka pražské primátorky Petra Dolínka. „Tento rok je zlomový nejen pro naši zemi, ale i pro mě osobně. Členové strany mě v březnu zvolili místopředsedou a nyní lídrem kandidátky v Praze. Moc si toho vážím a chci říct, že budu dělat všechno pro vítězství sociální demokracie v těchto klíčových volbách," řekl Dolínek po oznámení výsledků. Získal 50,58 % hlasů. Z druhého a třetího místa se o přízeň voličů budou ucházet náměstek ministra zahraničních věcí Lukáš Kaucký a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Ve Zlínském kraji potvrdili členové sociální demokracie na pozici lídra Antonína Seďu. Na druhém místě kandidátní listiny bude zastupitelka obce Želechovice nad Dřevnicí Alena Gajdůšková, z třetího místa pak bude kandidovat poslanec Petr Kořenek. „ČSSD je demokratická strana a proto si velmi vážím, že mne členové ve Zlínském kraji zvolili lídrem kandidátky. Rád bych jim také poděkoval za to, že se zúčastnili těchto primárek a dali najevo svůj názor. V podzimních volbách rozhodnou voliči a já udělám vše proto, aby volili právě nás – sociální demokracii," komentoval výsledek korespondenčního hlasování Seďa, který dostal 57 % hlasů.

71 % hlasů je podpora vyslovená členy ČSSD hejtmanovi Jiřímu Běhounkovi, na Vysočině tak bude volebním lídrem. Na dalších dvou místech kandidátky budou jména starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy a starosty Rouchovan na Třebíčsku Vladimíra Černého. „Členové sociální demokracie na Vysočině svými hlasy rozhodli, že chtějí, abych je na podzim vedl do klíčových voleb. Nebude to lehký úkol, ale já ho budu plnit s maximálním odhodláním a věřím, že společně dosáhneme zaslouženého vítězství," vyjádřil se ke svému zvolení lídrem Běhounek.

Olomoucké sociální demokraty povede z čela kandidátky místopředseda Poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa. „Úspěch v primárkách je pro mě pocta i závazek. Vážím si, že mě členové sociální demokracie v Olomouckém kraji zvolili lídrem a už teď můžu říct, že do kampaně a voleb samotných půjdu na sto procent," reagoval po sečtení hlasů Váňa. Obdržel jich 67 %. Dvojkou olomoucké kandidátní listiny bude doktor Pavel Holík a trojkou pak primátor Olomouce Antonín Staněk.

Dvě kandidátní listiny povedou ženy – v Karlovarském kraji zvolili sociální demokraté lídryní Markétu Wernerovou, dostala 82 % hlasů. „Nebudou to lehké volby. A jak jsem slíbila, povedu ČSSD v kraji s největším nasazením a pílí, co je v mých silách," komentovala Wernerová výsledek stranických primárek v kraji.

V Libereckém kraji získala důvěru pro vedení kandidátky Michaela Marksová, zvolilo ji 75 % krajských členů. „Hlavně chci poděkovat všem členkám a členům, kteří poslali svůj hlas a ukázali, že jim tyto klíčové volby nejsou lhostejné. V kampani budu prosazovat to, co po celou dobu svého mandátu prosazuji ve vládě – spravedlivý sociální systém, jistotu a stabilitu," uvedla Marksová. O poslanecký mandát se na druhém místě liberecké kandidátky bude ucházet poslanec Pavel Ploc a na třetím místě pak náměstek hejtmana Libereckého kraje Pavel Svoboda.

Přehled již známých výsledků stranických primárek najdete zde. Posledními kraji, kde ještě není rozhodnuto o definitivní podobě kandidátních listin, jsou Pardubický, Ústecký a Jihočeský kraj.