Rodinný stav ženatý, 3 děti
Vzdělání V letech 1974 až 1979 obory historie a sociologie na Filozofické fakultě UJEP v Brně. V roce 1980 obhájil doktorskou práci o koncepci dějin u Maxe Webera.
Poslední zaměstnání Od roku 2000 působí jako profesor sociologie na Fakultě sociálních studií Ostravské univerzity
Profesní zkušenosti Po ukončení fakulty působil tři měsíce jako interní aspirant ve Filozofickém ústavu ČSAV v Praze, krátkou dobu pak jako pomocný dělník v textilním závodu Slezan Frýdek-Místek a jako závozník ČSAD v pivovaru Nošovice. Poté učil na střední škole v Havířově. V roce 1983 byl přijat jako odborný asistent na katedru sociologie filozofické fakulty v Brně.
Jazyky francouzský
Další zajímavosti Jako stipendista francouzské vlády absolvoval šestiměsíční studijní pobyty na univerzitách v Bordeaux (1985), v Aix-en-Provence (1988) a v Paříži na Sorbonně (1992). V roce 1992 obhájil na univerzitě v Brně habilitační práci o byrokratizaci státní správy v předrevoluční Francii. V roce 1999 byl jmenován profesorem pro obor sociologie na Masarykově univerzitě v Brně. Od roku 2000 působí jako profesor sociologie na Ostravské Univerzitě. Pravidelně přednáší na univerzitě v Lille, opakovaně přednášel na univerzitách v Poitiers, Trentu, Lodzi a Barceloně. Je autorem téměř třiceti odborných a popularizačních knih z oblasti společenských věd a řady učebnic. Jako publicita uveřejnil od roku 1998 více než tisíc komentářů, především v deníku Právo. Má rozsáhlou přednáškovou činnost pro odborníky i veřejnost o sociálních problémech, o sociálním státu, společnosti vzdělání, sociální struktuře apod.Jeho nejúspěšnější knihou je práce Tři sociální světy (2010), která byla oceněna cenou Hospodářského klubu Slovenska v Bratislavě a cenou Akademie literatury české v Praze. V říjnu 2013 získal od prezidenta republiky medaili 1. stupně za zásluhy o stát v oblasti vědy.
Kraj Moravskoslezský