Podmínky privatizační smlouvy bytů OKD

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek vysvětlil podmínky privatizační smlouvy bytů OKD. V období kdy se privatizoval menšinový podíl akcií společnosti OKD, sociálnědemokratičtí poslanci požadovali, aby ve smlouvě byly zakomponovány podmínky, které by upravovaly hospodaření s byty takovým způsobem, aby se nemohly stát běžným zbožím na trhu.

podmínky regulace nakládání s byty OKD
Stáhnout video (mp4, 13MB)

Pan Bakala obdržel byty za symbolickou cenu 40 tisíc korun za byt, což dohromady činilo asi 1,75 mld. Tato cena byla doprovázena podmínkami, ve kterých bylo řečeno, že se během pěti let nesmí změnit vlastník, veškeré prostředky z nájmu se musí vrátit zpět do údržby a v případě prodeje musí být předkupní právo garantováno nájemníkům a to za tu cenu, za kterou pan Bakala byty dostal.

V této privatizační smlouvě je důležité ustanovení, ve kterém se říká, že pokud by došlo k inkasování veřejné podpory, tzn. kdyby někdo nedodržel tyto podmínky, tak stát může od smlouvy odstoupit.

Lubomír Zaorálet k výčtu podmínek dodal: „To co mi vadí, že za vlády pana Topolánka a Kalouska zdaleka nebyly učiněny ty kroky, které by trvaly na dodržení podmínek této smlouvy. Tady stát tuto věc trestuhodně zanedbal.“ Není možné připustit, aby někdo nerespektoval podmínky smlouvy se státem a využíval výhod, na které nemá nárok. Pan Bakala si po revoluci ocenil tyto byty na 7 mld. a to, že se dnes snaží vyvázat ze smluvních podmínek, nelze připustit. V České republice se musí dodržovat podmínky privatizačních smluv. Tato smlouva by se měla zveřejnit, nájemníci na to mají právo a zatajování je v rozporu se zákonem a Ústavou.