P. Dolínek: Návrh ODS na zrušení zákazu prodeje o svátcích jde proti zaměstnancům obchodů

Pravicová ODS navrhuje na schůzi Poslanecké sněmovny zrušit zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který více než rok umožňuje pracovníkům obchodů s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, aby mohli být o sedmi státních svátcích s rodinami nebo se věnovat svým zájmům. ČSSD bude navrhovat zamítnutí tohoto návrhu v prvním čtení, oznámil na tiskové konferenci místopředseda strany a člen hospodářského výboru Petr Dolínek

Ze strany pravice jsme byli strašeni, že se bude jednat o významný zásah do hospodářství nebo do příjmů vlastníků řetězců, kteří budou muset propouštět prodavače. Opak je ale pravdou, je vidět, že nikdo nikoho nepropouští, ale naopak v dnešních dnech každý shání zaměstnance právě do maloobchodu a velkoobchodu. V sektoru je poptávka po brigádnících, protože stálí zaměstnanci na trhu práce aktuálně nejsou," uvedl místopředseda ČSSD Petr Dolínek s tím, že zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě přivede podnikatele ještě do složitější situace.

Navrhneme, aby již v prvním čtení byl tento návrh zamítnut, protože jde proti zaměstnancům v maloobchodě a velkoobchodě," představil postup ČSSD Petr Dolínek.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka seznámil přítomné novináře s vlastním návrhem zákona, podle kterého by měla mít v budoucnu každá politická strana či hnutí zastoupená ve Sněmovně alespoň jednoho zástupce v kontrolních orgánech dolní komory Parlamentu.