M. Poche v DVTV: Kompetenční žaloba je jediný způsob, jak pana prezidenta donutit, aby mě jmenoval

Neobsazená pozice šéfa české diplomacie byla hlavní tématem rozhovoru Daniely Drtinové s europoslancem a kandidátem sociální demokracie do čela resortu Miroslavem Pochem v DVTV. „Je to situace, která není na straně sociální demokracie. Je to problém pana premiéra a pana prezidenta," okomentoval Poche současnou situaci, kdy Česká republika má vládu s důvěrou bez plnohodnotného ministra zahraničních věcí.

Miroslav Poche prohlásil, že česká politika zažívá velmi nestandardní situaci. „Situace není dlouhodobě udržitelná, musí být vyřešena v řádu několika měsíců, nebo týdnů," uvedl.

Europoslanec potvrdil, že je stále jediným kandidátem strany do čela resortu. „V pondělí politické grémium sociální demokracie potvrdilo nominaci, příští týden zasedá předsednictvo. Předpokládám, že sociální demokracie na tom bude trvat i po příštím týdnu," prohlásil Poche.

Spor ohledně jmenování by měl podle Pocheho vyřešit Ústavní soud na základě kompetenční žaloby ze strany premiéra. „Tohle je pravděpodobně jediná cesta, jak pana prezidenta legální cestou donutit, aby ten krok udělal."

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek