M. Netolický: Žijeme v parlamentním systému. Prezident má konat na základě podnětu předsedy vlády

Aktuální politickou situaci v souvislosti se sestavováním druhé vlády Andreje Babiše komentoval v pondělních Událostech, komentářích místopředseda ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Došlo ke změně nepřímé volby parlamentem prezidenta republiky na přímou volbu, nedošlo ke změně systému jako takového. Nežijeme v prezidentské republice, ale v parlamentním systému demokracie, proto prezident má konat na základě podnětu předsedy vlády," uvedl ve vysílání České televize Netolický k postoji prezidenta Miloše Zemana, který odmítá jmenovat Miroslava Pocheho do funkce ministra zahraničních věcí.

Ve vysílání místopředseda ČSSD také uvedl, že se KSČM snaží ve finále vyjednávání o toleranci vlády zvyšovat svoji cenu. „Pokud si budeme kádrovat vzájemně lidi, diskuse a kompromis se neposune. Rozumím, že 15 poslanců KSČM se snaží zvyšovat svoji cenu, politika je o kompromisu. Pokud komunisté chtějí podpořit vládu, tak na základě programových priorit. Pokud nechtějí, ať to řeknou rovnou," řekl Netolický.

Celý záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek