L. Zaorálek v UdK: Ve výdajích na obranu na tom Česká republika slavně není

V pořadu České televize Události, komentáře ve čtvrtek 12. července poslanec sociální demokracie a předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek uvedl, že Česká republika má poměrně značný „dluh“ ve výdajích na obranu. Reagoval tak na závěry ze summitu NATO v Bruselu, kde se členské země dohodly na zvýšení obranných výdajů.

Podle Lubomíra Zaorálka je posilování obranyschopnosti země vážné téma. „I když si Česká republika vůči NATO plní příspěvek, plní si obranu vzdušných sil, plní si mise, tak ve výdajích opravdu Česká republika na tom vůbec slavně není a tedy ten závazek máme i ten vnitřní," řekl ve vysílání.

Lubomír Zaorálek však zkritizoval požadavek amerického prezidenta Donalda Trumpa, který od aliančních zemípůvodně požadoval zvýšení obranných výdajů na 4 % jejich HDP. Na summitu americký prezident požadoval po partnerech 2 % HDP jako výdaje na obranu už od příštího roku. „Nezlobte se na mě, ale 2 %, 4 %, to je jako kdyby nám říkal Sovětský svaz, že máme plnit plán," řekl Zaorálek, podle něhož se tímto způsobem obranyschopnost nevytváří.

Sociálnědemokratický poslanec dodal, že Trumpův požadavek není na místě, protože země NATO ještě nemají jasné poznatky o hrozbách, na které se mají v nejbližších letech připravovat. „Kdyby Německo dávalo 140 miliard dolarů, které po něm chce v těch 4 %, tak by zbrojilo rychlostí, kterou zbrojil Hitler před druhou světovou válkou. Tohle tady někdo chce?" prohlásil v České televizi Zaorálek.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek