L. Zaorálek v OVM: S Evropskou komisí by měla ČR ohledně žaloby jednat, prostor tu je

Hostem nedělního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl končící ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. U Václava Moravce politici debatovali o budoucnosti Evropské unie a žalobě, kterou plánuje u unijního soudu podat na Českou republiku Evropská komise ohledně evropských kvót na přerozdělování uprchlíků.

Podle ministra zahraničí v demisi by Česká republika měla jednat s Evropskou komisí a dosáhnout mimosoudní dohody. „Půda pro dohodu je. A je poměrně času dost, protože se začala psát žaloba," uvedl Lubomír Zaorálek s tím, že celé řízení s Českou republikou bude trvat zhruba dva roky. „I kdyby oni rozhodli, že jsme to porušili, tak to neznamená sankce. Je tady veliký prostor na to, abychom hledali dohodu," dodal Lubomír Zaorálek. Evropská komise by podle místopředsedy ČSSD mohla v rámci dosažení kompromisu souhlasit s tím, že by Česká republika přijala několik desítek uprchlíků.

obrázek