K. Valachová k rozpočtu: ČSSD nikdy nebude hlasovat proto, aby se snižovala životní úroveň seniorů

Sněmovna v prvním čtení schválila státní rozpočet na příští rok. O jaký rozpočet jde? V Událostech, komentářích k tématu hovořila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová. Debaty se dále účastnili poslanci Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle nás to nejsou žádné výdaje vyhozené do koše, my investujeme do lidí. Myslím si, že ani pan Kalousek nezpochybní, že potřebujeme zdravotní sestřičky, kvalitní učitele a sociální služby. To jsou všechno věci, na které jdou investice v tomto rozpočtu,“ okomentovala návrh státního rozpočtu na rok 2018 Kateřina Valachová a dodala, že stát může vlivem příznivého ekonomického vývoje v příštím roce hospodařit s nižším schodkem než je ten navržený. „V letošním roce to vypadá na 15 miliardový schodek, nikoliv 60 miliard proti původnímu předpokladu. V minulém roce jsme skončili více než s 60 miliardovým přebytkem,“ poukázala místopředsedkyně klubu ČSSD na dobrá čísla o hospodaření státu v posledních dvou letech.

Co je největší investicí tohoto rozpočtu, tak to jsou senioři, seniorky a jejich důchody. Sociální demokracie nikdy nebude hlasovat proto, aby se snižovala životní úroveň seniorů,“ dodala Kateřina Valachová k rozpočtu, který připravila ještě vláda pod vedením sociální demokracie.

Záznam debaty je možné přehrát v čase od 24:23 minuty.

obrázek