Jan Mládek v Interview ČT24: Měli bychom myslet na to, aby lidé nad 60 let měli práci

Hostem čtvrtečního vysílání pořadu České televize Interview ČT24 byl bývalý ministr průmyslu a obchodu za ČSSD Jan Mládek, který komentoval například aktuální situaci na trhu práce, stav české ekonomiky nebo boj s chudobou na národní úrovni.

Za nedostatek zaměstnanců na trhu práce může podle Mládka demografický vývoj v České republice. „Populace České republiky mírně roste, ale je to jenom díky čisté imigraci. Ten základní důvod je v tom, že tito zaměstnanci na to, jak jsou produktivní, mají relativně malé mzdy, proto je všichni chtějí zaměstnávat,“ prohlásil.

Primární zájem české vlády je a musí být, aby se postarala o vlastní občany, aby vlastní občané měli práci,“ uvedl Jan Mládek s tím, že s příchodem pracovníků ze zahraničí může dojít k celé řadě problémů v budoucnu. „Uvedl bych třeba příklad takového Kypru, který měl jednu dobu problém, že dovolil poměrně významnému množství východoevropanů pracovat ve službách a vytlačil si vlastní obyvatelstvo ve věku padesát plus, protože ti hoteliéři a restauratéři dali přednost samozřejmě lidem mladým lidem před těmi, kterým je více než 50 let,“ řekl.

Když na jedné straně prodloužíme odchodu do důchodu, je také třeba myslet na to, co budou dělat lidé nad 60 let, aby měli práci,“ dodal bývalý ministr průmyslu.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek