Jan Hamáček v Interview ČT24: Naši vojáci odvádějí v Afghánistánu obrovský kus práce

Naši vojáci odvádějí v Afghánistánu obrovský kus práce a tím dokazují, že Česká republika je platným členem Severoatlantické aliance. V pořadu Interview ČT24 to prohlásil první místopředseda vlády a předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Podle Jana Hamáčka čeští vojáci v Afghánistánu pomáhají zvládnout těžkou situaci místním bezpečnostním složkám. „Legitimně zvolená vláda bojuje s teroristy, ať je to Tálibán, dříve Al Kajda, teď tam vystrkuje růžky Islámský stát," uvedl ve vysílání České televize Hamáček s tím, že pokud by spojenci afghánskou misi opustili, velmi rychle by se Afghánistán vrátil do situace před rokem 2001. „Pokud nechceme, aby se Afghánistán rozpadl nebo aby padl zpátky do chaosu, tak musíme těm místním složkám pomáhat," řekl předseda sociální demokracie. Jan Hamáček dodal, že účast české armády v afghánské misi je legitimní. „Naše ozbrojené síly působí v zahraničí na základě mandátu Parlamentu České republiky, a ten mandát pro letošní rok je již platný a pro roky 2019 a 2020 byl schválen relativně nedávno. Jsou tam jasně vymezeny mise, kterých se naše armáda bude účastnit, a jsou tam i maximální počty vojáků."

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek