Jan Hamáček: KSČM dříve neřekla, že kvůli nominaci Miroslava Pocheho bude vetovat vládu

„Na žádném jednání nezaznělo, že by KSČM nepodpořila vládu za předpokladu, že bude Miroslav Poche ministrem zahraničí,“ řekl předseda sociální demokracie Jan Hamáček v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Reagoval tak na vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který ve vysílání uvedl, že komunisté nepodpoří vládu, v níž by obsadil funkci ministra zahraničních věcí Miroslav Poche.

Je to pro mě nová informace, že to pan předseda Filip staví tak natvrdo, takže to budeme muset řešit. Ale za sociální demokracii říkám, že jsme se chovali předvídatelně. Splnili jsme vše, co se od nás očekávalo. Dali jsme předem kandidáty na jednotlivá ministerstva, prošli referendem, kdy lidé věděli, o kterých jménech hlasují," podotkl předseda ČSSD.

Podle Jana Hamáčka na politických jednáních zaznívalo, že KSČM zásadně vadí současný ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Je jasný názor našich poslanců, že pokud jsme dali na stůl našich pět kandidátů, tak jsou to kandidáti sociální demokracie a za svými nominacemi si stojíme," uvedl předseda sociální demokracie s tím, že postoj komunistů může zabránit vzniku nové vlády. „Pokud to postavil pan kolega Filip tak tvrdě, tak se dá říct, že je to závažný problém, který může koalici ohrozit."

Záznam celého pořadu je možné přehrát níže.

obrázek