Jan Chvojka: Koncept programového prohlášení, v kterém se splní všechno všem, nemá žádnou logiku

Hostem pořadu Události, komentáře byl v úterý 2. ledna předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka, který s Jaroslavem Faltýnkem (ANO) a Ivanem Bartošem (Piráti) debatoval o aktuálních politických tématech. Hlavním bodem diskuse bylo vyšetřování okolností dotace pro farmu Čapí hnízdo, protože Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF) před pár dny poskytl českým orgánům a institucím závěrečnou zprávu. Její obsah nebyl dosud zveřejněn.

Jan Chvojka zdůraznil, že je v kauze Čapího hnízda nutné vyčkat na rozhodnutí orgánů činných v trestním řízení, proto by měli být předseda vlády Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek vydáni těmto orgánům k řádnému prošetření. „Z mého pohledu a možná z pohledu voličů by bylo ještě horší, než to trestní stíhání, to trestní nestíhání. Že by se tady zabránilo fungování orgánů činných v trestním řízení,“ uvedl předseda klubu ČSSD a dodal, že jako občan by se přikláněl k zveřejnění závěrečné zprávy OLAF. Jako právník nicméně respektuje stanovisko pražského městského státního zastupitelství, podle něhož by zveřejnění mohlo vést k maření vyšetřování.

obrázek

Podle Jana Chvojky nemůže menšinová jednobarevná vlády Andreje Babiše 10. ledna při hlasování o důvěře počítat s podporou poslanců a poslankyň ČSSD, protože hnutí ANO nenabídlo jednání o vládním programu a personáliích. Podivil se nad snahou hnutí ANO zapracovat do programového prohlášení vlády body z programů ostatních sněmovních stran a poukázal na ideologické rozpory. „Pokud zapracovali požadavek ODS nebo ČSSD, tak to znamená, že nám se nejspíše nebude líbit požadavek ODS, kdy s nimi nesouhlasíme v podstatě v ničem. Naopak to znamená, že vždy tam bude něco, co bude proti sobě a co my nemůžeme podpořit. Předpokládám, že jiné strany to mají úplně stejně, takže takovýto koncept programového prohlášení, kde se splní všechno všem, v podstatě nemá žádnou logiku,“ dodal Jan Chvojka.