J. Zimola v DVTV: Dovedu si představit, že by KSČM tolerovala vládu jako celek, nejen hnutí ANO

Hostem DVTV byl ve středu 12. června první místopředseda sociální demokracie Jiří Zimola, který hovořil například o důvěře k Andreji Babišovi, vyjednaných koaličních pojistkách nebo podmínkách tolerance vlády komunisty.

Já žádnou zkušenost s Andrejem Babišem nemám, a to ani negativní, ani pozitivní. Budeme tedy v očekávání, jak vláda bude fungovat," odpověděl Jiří Zimola na otázku moderátora, zda důvěřuje předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi.

Jiří Zimola dále uvedl, že sociální demokracie „zásadní problém“ v podobě trestního stíhání premiéra Andreje Babiše řeší pojistkami v koaliční smlouvě. „V případě prvoinstančního odsouzení člena vlády podá pět našich ministrů demisi. Prvoinstančně odsouzený premiér se zavazuje k podání demise celé vlády," prohlásil.

Pokud se členové sociální demokracie v referendu vyjádří pro vstup strany do vlády, jsou podle Zimoly možné změny ve vedení sněmovních výborů. „V případě, že výbory nebudou dobře fungovat a že je nebudou vést úplně kompetentní předsedové, je možné, že dojde k nějakým změnám,“ řekl první místopředseda sociální demokracie.

Sociální demokracie se bude muset podle Zimoly seznámit také s podmínkami, za kterých budou komunisté tolerovat hnutí ANO. „Já si osobně dovedu představit, že by komunisté jako tolerující partner měli tolerovat vládu jako celek, že by zkrátka neměli tolerovat jen hnutí ANO. Protože se tak stalo, protože komunisté s hnutím ANO už jednali, tak by nyní mělo logicky přijít na řadu nějaké jednání mezi komunisty a sociálními demokraty,“ uvedl.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek