J. Maláčová v UdK: České ženy si zaslouží férové důchody od začátku starobní penze

Hostem pořadu České televize Události, komentáře byla ve středu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), která komentovala aktuální výsledek hlasování Sněmovny o novele zákona o důchodovém pojištění.

Poslanecká sněmovna schválila zvýšení důchodů od příštího roku. Pevná část penze se od ledna zvýší z devíti na deset procent průměrné mzdy, o 320 korun. Důchodci nad 85 let dostanou k tomu mimořádný příspěvek tisíc korun. „Mám obrovskou radost, že se nám dneska opravdu velkou většinou 170 hlasů podařilo prosadit vyšší penze pro naše seniory a seniorky," uvedla Maláčová.

České ženy si zaslouží rovné nebo férové důchody od začátku starobní penze, nikoli až 25 let poté a nikoli pouze o 1000 korun vyšší. A proto představíme v průběhu příštích měsíců či let vlastní návrh, který právě toto zajistí, aby české ženy neměly o pětinu nižší důchody a nebyly bity na tom, že v podstatě vychovávaly svoje děti," dodala Maláčová.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek