J. Maláčová hostem Událostí na ČT1: Podpora ekonomiky

Ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová byla 1. 7. 2020 hostem v pořadu Události na ČT1. S moderátorkou Světlanou Witowskou se bavily o další možné podpoře české ekonomiky, programu Antivirus a nezaměstnanosti.

Paní ministryně, je ve hře podpora kurzarbeitu i po prázdninách? Jednáte o tom s ministryní financí?

Samozřejmě, je to ve hře, já to říkám dlouhodobě. Nejednáme o tom jen s dotyčnou kolegyní, ale na úrovni celé vlády a zejména například teď jsem skončila na jednání vládního NERV. Ekonomických poradců vlády. Je to ve hře. Já si myslím, že to rozhodnutí padne někdy na konci července, možná na začátku srpna. Až budeme mít konkrétní čísla, ale už dneska víme a slyšíme samou chválu ze všech stran. Program Antivirus funguje. Pokud se situace ekonomická zásadně nezlepší, tak bude potřeba i po srpnu.

Firmy hlásí, že bez kurzarbeitu bude na podzim hůř, jakou nezaměstnanost očekáváte, máte už čísla za červen?

Mám čísla za červen. Neřeknu je ještě stále. Vyhodnocujeme regionální dopady. Budu to prezentovat příští týden celkově se všemi těmi podrobnými analýzami tak, jak je dobrým zvykem na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Jak to bude vypadat na podzim, tak víte, že se ty analýzy a předpovědi liší. Já si myslím, že důležité je, že program Antivirus podpořil v soukromé sféře, každé čtvrté pracovní místo, celkově jsme podpořili více než 700 tisíc unikátních pracovních míst, a to je strašně dobře, protože jinak by v soukromé sféře byl každý čtvrtý bez práce.

Můžete alespoň naznačit, jestli ta čísla odpovídají vaším předpovědím?

Odpovídají, ano, tomu vývoji, nicméně opravdu nebudu nic naznačovat, to je neseriózní, já si myslím, že celý ten brífink se všemi těmi hloubkovými analýzami, je naplánován na příští úterý a příští úterý 8:30, tuším, že to bude, tak je odprezentujeme, ale důležité je, že program Antivirus funguje, že splnil svoji funkci, všichni nás chválí, já mám z toho velkou radost, protože jsme opravdu v těch posledních týdnech a měsících velmi tvrdě pracovali na Ministerstvu práce ,a sociálních věcí a není to jenom program Antivirus, je to i e-neschopenka a konec konců i zrušení karenční doby, dneska slavíme první výročí, to jsou všechno věci, které nám v té koronakrizi velmi pomohly.

Odkaz na video ZDE

obrázek