J. Hamáček v Interview: My jsme přišli s velmi velkorysým návrhem

Jak se Česká republika připravuje na odchod Velké Británie i v té nejtvrdší podobě bylo jedním z témat pořadu Interview v úterý 22. ledna 2019. Hostem České televize byl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„My jsme přišli s velmi velkorysým návrhem, který i britský velvyslanec kvitoval jako velmi pozitivní. A dokonce dneska jsme v situaci, že jsme jedna z prvních zemí, která přišla se zákonem o tom, jak se bude Česká republika chovat k britským občanům v případě tvrdého Brexitu. A ptají se nás Portugalci, Španělé a další, jak jsme to vlastně udělali. Takže my v té Evropské unii jsme na špici a to, za to jsem rád. A očekáváme, že stejně tak, jak se my budeme chovat k Britům, se potom Britové budou chovat k nám," uvedl ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Tak ti Britové mají jednu velkou výhodu. Na rozdíl od nás, kdy my musíme změnit zákon, tak ve Velké Británii je možné to učinit pod zákonnou normou, to znamená nějakou vyhláškou. Takže stále čekáme, co bude součástí té vyhlášky. Nicméně vycházíme z toho, z té bílé knihy, která tady byla prezentována na podzim, kdy bylo jasně řečeno, že tam bude reciprocita a současně, pokud poslouchám paní premiérku, tak mám pocit, že to, co my nabízíme Britům, bude opětováno vůči našim občanům," dodal.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek