J. Hamáček: S Babišem jsme se dohodli, že si kandidáty nebudeme vzájemně kádrovat, a ta dohoda platí

Ve středu 6. června byl hostem pořadu Interview ČT24 předseda sociální demokracie Jan Hamáček, který ve vysílání uvedl, že spory v případné koalici hodlá řešit intenzivní komunikací. Spoléhá se také na pojistky, které sociální demokracie prosadila do návrhu koaliční smlouvy mezi hnutím ANO a ČSSD. "V koaliční smlouvě jich je celá řada. Kromě dohadovacího řízení jsou tam i oblasti, jejichž zákony budou moci být předkládány pouze v koaliční shodě. A pokud ministři ČSSD odejdou z vlády, do týdne má předseda vlády podat demisi,“ zdůraznil.

Kdybych měl obavy, že nás Babiš hodí přes palubu, tak s ním do vlády nejdu. Strávili jsme vyjednáváním a ústupky hodně času. Nepochopil bych, kdyby to za dva týdny zahodil a vrátil se ke koalici s SPD," prohlásil dále předseda sociální demokracie.

Jan Hamáček se také vyjádřil k požadavku KSČM na zdanění církevních restitucí. „Máme analýzy, že vyplacené částky neodpovídají cenám v jiných restitučních případech a že cena byla nadsazena. To musíme zohlednit. Slíbili jsme voličům, že to budeme řešit, a nejsme tu od toho, abychom předvídali rozhodnutí Ústavního soudu," řekl.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek