J. Dienstbier v UdK: Od prezidenta bych očekával k 50. výročí okupace vyjádření

Hostem speciálního vysílání pořadu Události, komentáře k 50. výročí okupace byl v úterý 21. srpna senátor ČSSD Jiří Dienstbier. Spolu s dalšími představiteli parlamentních stran hovořil o dopadech tehdejších událostí na současnou českou společnost nebo o atmosféře, v jaké se odehrály vzpomínkové akce.

Podle Jiřího Dienstbiera měl 50. výročí okupace okomentovat prezident Miloš Zeman. „Očekával bych nějaké vyjádření. Tu míru statečnosti, na kterou se odvolává jeho mluvčí, mělo spoustu lidí a mnoho lidí mělo také mnohem větší míru statečnosti. Takže bych od prezidenta taky spíše očekával aktivnější přístup v takovémto výročí," prohlásil.

Senátor Dienstbier uvedl, že pískot při pietním aktu u Českého rozhlasu byl nešťastný, nicméně rozumí frustraci lidí. „Při pietě to není úplně nejvhodnější projev, a na druhou stranu my dnes žijeme opravdu v nestandardní době. Pro mě je doopravdy těžko přijatelné to, že někdo jako Andrej Babiš může být premiérem České republiky," uvedl s tím, že předseda vlády je obviněn z dotačního podvodu za 50 milionů korun.

Záznam pořadu je možné přehrát níže.

obrázek