ČSSD vyzývá ministra spravedlnosti, aby se vyjádřil ke skandálnímu výroku premiéra Andreje Babiše

"Celý poslanecký klub ČSSD vyzývá ministra Roberta Pelikána, aby se konečně vyjádřil ke skandálnímu výroku svého šéfa Andreje Babiše," prohlásil na tiskové konferenci předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Reagoval tak na výrok předsedy vlády Andreje Babiše z minulého týdne o tom, že si je možné v České republice na někoho objednat trestní stíhání a odsouzení. Podle předsedy klubu Chvojky tím premiér bez důkazu veřejnosti vzkázal, že je spravedlnost v České republice na prodej.

My jsme toho dojmu, že pokud se pan ministr Pelikán nevyjadřuje, tak s prohlášením pana premiéra Babiše souhlasí,“ uvedl Jan Chvojka, proč je nutné mít k dispozici reakci ministra spravedlnosti. „U takto vážného obvinění pan ministr Pelikán svým mlčením zásadním způsobem podrývá důvěru veřejnosti v právní stát a nestrannost české justice. Pokud to jako ministr spravedlnosti nechápe, tak škodí české justici a nemá v jejím čele co dělat,“ dodal Chvojka.

Na tiskové konferenci místopředseda ČSSD Petr Dolínek zopakoval postoj strany při projednávání návrhu ODS na zrušení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě, který od roku 2016 umožňuje pracovníkům obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních být o sedmi svátečních dnech s rodinou. ČSSD bude při jednání Poslanecké sněmovny prosazovat zamítnutí návrhu v prvním čtení, protože zrušení zákona není v zájmu provozních zaměstnanců obchodu. „Kdybychom zrušili tento zákona, tak se vracíme výrazně zpět,“ prohlásil Petr Dolínek. „Byli jsme tehdy všichni strašeni, že 3 500 zaměstnanců ztratí práci, není tomu tak. Naopak na všech větších obchodech jsou cedule s oznámením, že hledají zaměstnance a brigádníky, kteří jim pomohou,“ připomněl Dolínek tehdejší obavy pravice, které se nenaplnily.