ČSSD je připravena předložit návrh na proplácení prvních tří dnů nemocenské

"Sociální demokracie je připravena předložit takovou úpravu zákona, která zruší takzvanou karenční dobu, to znamená obnoví proplácení prvních tří dnů nemocenské. Já to současné ustanovení zákona pokládám za diskriminační vůči zaměstnancům," uvedl k současné podobě zákoníku práce místopředseda ČSSD Jan Hamáček na tiskové konferenci. Dodal, že zaměstnanci chodí v současnosti do práce nemocní nebo čerpají dovolenou proto, aby nedošlo k výpadku v jejich rodinných příjmech.

Kateřina Vlachová dnes z pozice předsedkyně stálé komise pro Ústavu České republiky svolala zástupce zaměstnanců ze sociální oblasti, školství a zdravotnictví. „Svolala jsem je k jednání o sociálních právech, protože úcta k práci v 21. století je velké téma. Já bych byla ráda, kdyby si každý zaměstnanec a zaměstnankyně spojili práva sami se sebou," prohlásila místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD s tím, že sociální práva náleží každému zaměstnanci.

Mezi výstupy z jednání patří podpora růstu mezd státních zaměstnanců včetně zaměstnanců škol a univerzit. Kateřina Valachová také poukázala na nedostatečné ohodnocení přesčasové a noční práce u zdravotních sester. „Měli bychom jít určitě cestou slovenské právní úpravy, kde dochází nyní k navyšování příplatků za práci v noci i přes čas," dodala Valachová. Diskutována na společném jednání byla také vládní novela zákona o státní službě. „Byla odmítnuta představa, že by státní služba měla podléhat předsedovi vlády," řekla Kateřina Vlachová a dodala, že by se zákonodárci měli zaměřit na zkvalitňování služeb ze strany státní správy směrem k občanům.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula po jednání uvedl, že je ze strany některých zaměstnavatelů velmi tvrdě postihováno naplňování ústavního práva na svobodu sdružování. „Když někdo chce například zřídit odborovou organizaci, tak je vyhozen z práce. To znamená, že máme díru v Ústavě," prohlásil předseda ČMKOS, podle kterého je nutné zjednat nápravu mimo jiné i prostřednictvím mezinárodních smluv. Josef Středula přivítal plán ČSSD, která v nejbližší době předloží návrh na proplácení prvních tří dnů nemocenské. „Zaměstnanec se bojí léčit, protože má tak malou náhradu, že ohrožuje vlastní rodinu," dodal Středula.