B.Sobotka: Vláda musí omezit milionové odměny úředníkům

19. února 2013

Lidovky.cz: Který ministr loni rozdal největší odměny? Drábek, Kubice a Kalousek

PRAHA - I když obviněný náměstek Vladimír Šiška strávil loni na ministerstvu práce všehovšudy devět měsíců, stačilo to, aby se stal státním úředníkem s největšími prémiemi. Přeskočil i náměstky ministra financí Miroslava Kalouska, kteří v roce 2012 spravovali státní rozpočet či daňovou agendu.

Žebříček nejlépe placených ministerských náměstků v roce 2012, který sestavil server Lidovky.cz s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, dokonale ilustruje, jak deformovaný je systém odměňování ve státní správě: náměstci ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) inkasovali třísettisícové odměny, zatímco například na ministerstvu dopravy brali ani ne desetinu.

"Finanční svět platí své zaměstnance velmi lukrativně a pokud na ministerstvu chci mít odborníky typu Radka Urbana, Jana Gregora či Ladislava Minčiče, po kterých by kdekoli v privátu rádi šáhli, tak je musím aspoň částečně motivovat," obhajuje benefity ministr Kalousek. "Byť podíváme-li se na to, kolik mají srovnatelní odborníci ve finančním světě, tak se vždycky stydím za to, jak málo je platím. Ale dělám, co mohu, abych je udržel," dodává Kalousek.

TOP 10 odměn na ministerstvech v roce 2012

Funkce     Odměny Celkový plat   Počet měsíců
Vladimír Šiška, náměstek ministra práce 335 000 1 319 671 9 měsíců
náměstek ministra financí A     330 000 1 105 382  11 měsíců
Jaroslav Hruška, náměstek ministra vnitra  300 000 1 032 000 12 měsíců
Radek Šmerda, náměstek ministra vnitra  290 000 996 000 12 měsíců
Miroslava Oliveriusová, náměstkyně ministra vnitra 285 000 960 000 12 měsíců
náměstek ministra financí B      274 000 1 024 844 11 měsíců
náměstek ministra financí C  267 000 965 822 11 měsíců
náměstek ministra pro místní rozvoj 1  260 000 1 225 907  11 měsíců
náměstek ministra financí B  250 000 1 025 725 11 měsíců
náměstek ministra pro místní rozvoj 4 230 000 1 078 803  11 měsíců

Ani jeden z trojice nejlépe honorovaných Kalouskových zástupců nicméně neobsadil první pozici, tu už od roku 2011 okupuje Vladimír Šiška, toho času stíhaný exnáměstek exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Ač si prvního října Šišku z jeho kanceláře odvedla protikorupční policie v poutech, za devět měsíců vydělal víc než jiní za celý rok. Konkrétně: 1 319 617 korun, z čehož 335 tisíc korun činily odměny. Část prémií mu přitom na účtu přistála až po sdělení obvinění.

Drábek svou pravou ruku rekordně honoroval už o rok dříve, kdy většina ministrů kvůli škrtům šetřila. On ovšem Šiškovi - navzdory kritice přemrštěných odměn - udělil prémie v celkové výši 1 015 000 korun a zdvojnásobil mu roční příjem. Měsíčně tak Šiška bral v průměru 187 tisíc korun, tedy více než premiér.

Kolik berou žalobci?

Bradáčová zveřejnila platy zaměstnanců, sama bere 108 tisíc

Po Bradáčové ukázal platy i šéf žalobců Zeman. Bere 153 tisíc

Štědré odměny loni rozdal i ministr vnitra Jan Kubice. Byl to přitom právě on, kdo po svém příchodu do čela rezortu stanovil stropy pro odměňování policistů, aby se s penězi v rozpočtu vnitra zbytečně neplýtvalo. Jeho první náměstek Jaroslav Hruška si k platu přilepšil o 300 tisíc korun. Další dva náměstci jen o něco méně - 285 a 290 tisíc.

Tajnosti navzdory rozsudkům

Vedle Šišky a náměstků Kalouska a Kubiceho se v TOP desítce ocitl také jeden z náměstků ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, jenž si k běžnému platu připsal dalších 260 tisíc korun.

Za co přesně, není možné z ministerských podkladů zjistit. Stejně jako jméno nejlépe odměňovaného náměstka. Totiž: Jankovského úřad  poskytl pouze sumy s označením náměstek 1 až 6. Přiřadit jména konkrétních náměstků nelze ani v případě ministerstva financí, ministerstva zemědělství vedeného Petrem Bendlem (ODS) či ministerstva zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Ministerský aparát přitom jména utajuje navzdory rozsudkům nejvyššího soudu, podle nichž mají být platy vysoce postavených státních zaměstnanců veřejné. Lidové noviny například s odkazem na verdikty soudu nedávno vymohly z Hradu i odměny úředníků Kanceláře prezidenta republiky.

Zdroj: lidovky.cz

Tabulka příjmů 370 ministerských úředníků 2010-2011