Zbořil: Dopad amnestie na Česko bude hrozivý

11. ledna 2013

Známý politolog Zdeněk Zbořil je přesvědčen o tom, že amnestie Václava Klause hrozivě ovlivní atmosféru ve společnosti.
Politolog uvedl, že první signály bylo vidět už pouhých několik hodin poté co amnestii prezident vyhlásil na sociálních sítích i v internetových diskusích.

Nedůvěru vystřídá nenávist

Poklidná výměna názorů se však bleskově proměnila na vlnu rozhořčení když se objevily první informace o tom, že amnestie zbaví viny kmotry, kteří se podíleli na rozkradení miliardových majetků. "Amnestie prezidenta Václava Klause připomíná ruský model, který kdysi použil Vladimír Putin po éře Borise Jelcina. Dopad amnestie na společnost bude hrozivý.

Nepochybně se zvýší už tak velké napětí ve společnosti. Lidé až doposud politikům pouze nedůvěřovali. Teď ale začnou některé skutečně nenávidět," řekl Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz. "To už ostatně můžeme vidět teď - možná trochu nezaslouženě - ve vztahu k Václavu Klausovi když lidé ve stovkách úřadů a škol sundávají jeho portrét. Prostě se už na něj ani nechtějí dívat. To je otevřený akt pohrdání a nenávisti," dodal politolog.

Politolog v šoku

Zdeněk Zbořil konstatoval, že jej doslova vyděsil článek předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského v němž se k amnestii odborně vyjádřil. "Četl jsem článek pana Rychetského. Pokud řekl, že jsme svědky neuvěřitelného diletantismu tak už ani nemám sílu to komentovat," řekl Zbořil s hořkostí v hlase. "Pavel Rychetský se v minulosti přímo podílel na tvorbě zákonných norem v naší zemi. Je to mimořádně erudovaný, zkušený právník a do této kuchyně dobře vidí. A kromě něj se v podobném duchu vyjadřuje i řada dalších právníků," ukončil politolog.

Zločiny bez trestu

Amnestie prezidenta republiky podle vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové osvobodila osoby, jejichž jména figurovala ve velkých hospodářských kauzách, včetně tunelování bankovních domů i firem, při rozsáhlých podvodech při privatizaci či miliardových daňových únicích. Jde například o bývalého šéfa vytunelované společnosti H-systém Petra Smetku, bývalého fotbalového bosse Františka Chvalovského, manažery rozkradeného fondu Trend a další.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský konstatoval, že před amnestií selhali poradci prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase. Podle jeho slov jim nedali k dispozici správné informace o zvyklostech spjatých s přípravou amnestie.

Diletanti

V rozhovoru pro Hospodářské noviny Rychetský uvedl, že "jsme svědky neuvěřitelného diletantismu. Od roku 1920 všechny amnestie připravovala vždycky vláda v čele s ministrem spravedlnosti, nikoli Hrad". Pavel Rychetský rovněž vysvětlil, že amnestii tradičně předem projednává vládní kabinet, aby se doladil její rozsah i její forma. Premiér ji také nemusel podepsat, pokud s ní nesouhlasil.