Vládní zmocněnec pro Romy? Možná ano, ale ne za této vlády

14. června 2012

Návrh zástupců romské komunity na vytvoření speciálního zmocněnce pro záležitost romské komunity je nepochybně opodstatněný, tento model už funguje na Slovensku.

Situace sociálně vyloučených Romů se neustále horší. Zároveň většinová populace, čelící neustále se zhoršujícím ekonomickým a sociálním podmínkám, má čím dál tím větší sklony obviňovat z této situace Romy. Narůstají také počty falešných obvinění Romů z fyzických útoků – nejvíce medializovaný případ z Břeclavi ukazuje, že Vláda by tedy měla napřít mnohem větší úsilí než dosud na zlepšení vztahů mezi většinou a romskou menšinou ve společnosti, na zlepšení situace sociálně vyloučených, na vzdělávání a volnočasové aktivity dětí z těchto lokalit. Od této asociální vlády však v této oblasti žádný pozitivní pokrok čekat nelze.

Zřízení funkce speciálního zmocněnce by měla smysl ve chvíli, kdy by této osobě dala vláda velmi silný mandát a jmenovala na toto místo skutečně silnou osobnost, respektovanou romskou komunitou i odbornými kruhy. Ani to ale nelze od této vlády očekávat. V současné době existuje post vládní zmocněnkyně pro lidská práva, která je nadřízená Agentury pro sociální začleňování a je nejvyšší úřednicí řešící romskou problematiku. Zmocněnkyně byla záměrně vybrána jako osoba spíše nevýrazná, která nebyla zdaleka známa ani lidem, kteří se dlouhá léta lidskoprávní problematikou zabývají. Pokud by vláda měla zájem o skutečnou podporu sociálně vyloučených Romů, mohla to už dávno dát najevo.

Jmenovat dnes zmocněnce pro Romy by možná bylo od vlády líbivé gesto, které by vypadalo vůči romské komunitě vstřícně. Jestliže ale hlavní politika této vlády je zvětšovat propast mezi chudými a bohatými, přičemž se hodí “házet to na Romy”, pak ani speciální zmocněnec nepomůže.