Státní mafie úřaduje

27. června 2012

Odvolání ministra Pospíšila vyvolává značné pochybnosti v souvislosti s jeho okolnostmi a načasováním. Ministr Pospíšil v minulosti za Topolánkovy vlády šel na ruku tzv. justiční mafii a přispěl k špatné situaci v soustavě státního zastupitelství. V poslední době však učinil kroky k nápravě těchto svých dřívějších pochybeních. K jeho odvolání došlo přesně v okamžiku, kdy se chystal provést zásadní personální rozhodnutí o jmenování nové vrchní státní zástupkyně v Praze a dokončit tak změny vedoucí k obnově schopnosti státního zastupitelství stíhat všechny trestné činy bez ohledu na politické souvislosti a na zájmy podsvětí.

Po justiční mafii máme zřejmě co do činění se „státní mafií“. Jak jinak označit snahu dvou vysokých ústavních činitelů, prezidenta a předsedy vlády, zabránit změnám ve státním zastupitelství a udržet vliv politiků a na ně napojených kmotrů na zásadní korupční a ekonomické trestní kauzy.

Shora uvedená tvrzení vyplývají z následujících okolností:

• uvedený důvod o nezvládnutí rozpočtového managementu rezortu je zjevně lživý, na nedostatek prostředků v rezortu justice upozorňovali poslanci ČSSD i sám rezort spravedlnosti už při projednávání rozpočtu na letošní rok, o dodatečné peníze by musel žádat každý ministr,
  • k odvolání došlo bezprostředně po návrhu na jmenování paní Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze,
  • odvolání bylo zjevně dopředu dojednáno s prezidentem, premiér měl domluvený termín nepochybně i s důvodem schůzky,
  • prezident narozdíl od všech obdobných situací odvolání okamžitě provedl, v minulosti opakovaně žádal o návrh na nového ministra před odvoláním dosavadního a s rozhodnutím si dával načas, oba ústavní činitelé podivuhodně spěchali,
  • premiér nepočkal na současné jmenování nového ministra, při uváděných rozpočtových důvodech nemělo smysl ponechat rezort bez ministra, současný ministr nemohl setrváním ve funkci do jmenování nového už nic v oblasti rozpočtu „pokazit“,
  • nebude-li urychleně jmenován nový ministr nelze jmenovat nového vrchního státního zástupce v Praze, může jít o záměr – poskytnout čas k zametení kauz zásadních pro politiky vládní koalice a na ně napojené kmotry,
  • Vrchní státní zastupitelství v Praze nadále řídí jako náměstek Grygárek se svojí zločinnou minulostí a s pověstí hlavního zprostředkovatele trestněprávních objednávek pro podsvětí a na něj napojené politiky,
  • k odvolání dochází v době, kdy se jedná o vydání významné koaliční političky Vlasty Parkánové k trestnímu stíhání, mluví se o dalších trestních kauzách souvisejících s politikou.

Velmi brzy uvidíme důkazy, jaké byly pravé důvody odvolání ministra Pospíšila, konkrétně jestli bude rezort dlouho neobsazen a tak paralyzován i ve vztahu k řešení situaci na Vrchním státním zastupitelství v Praze, jestli nový ministr po svém jmenování vyhoví návrhu na jmenování paní Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze a jestli i nový ministr bude požadovat a obdrží dodatečné peníze pro svůj rezort (objektivně jsou potřeba).

Prezident Klaus a premiér Nečas by měli přestat bránit změnám ve státním zastupitelství, přestat usilovat o politickou kontrolu nad trestními kauzami a dělat vše, aby si před spravedlností byli všichni občané rovni a ne aby sloužila mafiánskému kapitalismu.