Nedělejme z minimální mzdy ideologického strašáka

27. září 2013

Vůbec nechápu, jak mohou někteří politici neustále omílat , že minimální mzda je strašák tržní ekonomiky, že by vůbec neměla existovat či, že její navyšování zvyšuje nezaměstnanost.

Sedm posledních let se minimální mzda vůbec nezvyšovala a nezaměstnanost vystoupala do rekordních čísel. Takže tato  poučka je jakási neoliberální báchorka. Žádná světová odborná literatura neposkytuje takovéto jednoznačné závěry. To by se Lucembursko či Nizozemsko, kde je tradičně  nejvyšší minimální mzda (1466 a 1265 eur)muselo potýkat s katastrofální nezaměstnaností. I tak nejliberálnější země s největší smluvní volností pracovních vztahů jako jsou USA, mají léta zavedenou minimální mzdu a bere se se zde jako normální mít v tržní ekonomice zavedenu nejnižší (hodinovou) cenu práce nejnižší cenu práce. Člověk by se měl prací uživit a ne jít po práci žebrat. Takže každý moudrý politik by měl vědět, že minimální mzda má nejen funkci sociálně ochrannou, ale i motivační, tj. lepší jej pracovat, než pobírat sociální dávky. V Evropě se minimální mzda pohybuje na úrovni 35-40 procent průměrné mzdy a 15 procent nad životním minimem.  Takže volební návrh ČSSD se snaží alespoň trochu se tomuto standardu přiblížit.