Komentář ČSSD - Stínový ministr školství Chládek jednal s Asociací ředitelů gymnázií ČR o budoucnosti státních maturit

28. června 2012

Stínový ministr školství a místopředseda Výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Senátu PČR Marcel Chládek jednal včera se zástupci Asociací ředitelů gymnázií České republiky. Jedním z témat setkání byla problematika státních maturit. Senátor a stínový ministr školství je jedním z hlavních kritiků celého projektu v podobě, kterou prosadil bývalý ministr školství Josef Dobeš.

"Jedná se o zpackaný administrativní paskvil a předražený moloch," říká stínový ministr školství z ČSSD. Podle jeho názoru je třeba o budoucnosti státních maturit vážně jednat.

"Projekt stál daňové poplatníky bezmála dvě miliardy korun a ročně nás všechny vyjde na 250 milionů korun. Na sousedním Slovensku přitom stejný projekt funguje v přepočtu za 10 milionů korun," doplňuje Marcel Chládek. Se zástupci Asociace ředitelů gymnázií ČR se stínový ministr školství shodl na tom, že státní maturita potřebuje kompletní revizi, kdy musí být v budoucnu administrativně jednodušší, bez faktických chyb v testech a hlavně levnější.

Dnes se na téma státních maturit sejde pracovní skupina, jejímž členem je i stínový ministr a senátor Marcel Chládek.

Pracovní skupina MŠMT, kterou sestavil nový ministr školství Petr Fiala, má za úkol vyhodnotit dosavadní chyby státních maturit a navrhnout jejich novou variantu, která by se vyvarovala chyb, které přinesl projekt prosazený bývalým ministrem Josefem Dobešem a šéfem ministerské organizace CERMAT Pavel Zelený.

Tiskové oddělení ČSSD