Bohuslav Sobotka k plánu ODS udělat ze zneužívání sociálních dávek trestný čin

14. října 2010

Sociální demokracie považuje plán ODS na zavedení trestného činu ohledně zneužívání sociálních dávek, o kterém informovala média, jako nezodpovědné předvolební strašení sociálně slabých a postižených obyvatel. Ještě nikdy nebyl premiér Nečas blíže rétorice Dělnické strany či Republikánů Miroslava Sládka. V honbě za hlasy překročil mez, za kterou by se slušný demokrat nikdy neměl dostat.

Co bude považováno za zneužití dávky? Jaká bude trestní sazba? Kolik lidí půjde sedět? Nevíme. Petr Nečas nemá tento plán projednán s koaličními partnery, s opozicí a už vůbec se neobtěžoval probrat ho s veřejností. Místo toho vláda pod Nečasovou taktovkou sociálně nejslabším, postiženým i rodinám s dětmi plošně škrtá. Pane premiére Nečasi, přestaňte s touto populistickou předvolební rétorikou, kterou se snažíte zakrýt tristní vládní politiku v sociální oblasti. ČSSD zásadně nesouhlasí s tím, aby byla adresná sociální politika nahrazována represí a kriminalizací.

Bohuslav Sobotka, statutární místopředseda ČSSD