Zuzana Kailová: Kožešinová zvířata by neměla být zabíjena pro lidský luxus

9. listopadu 2016

Sněmovna dnes projednala poslanecký návrh novely zákona na ochranu zvířat proti týrání, jehož jsem spolupředkladatelkou. Naším cílem je zamezit chovu zvířat v takzvaných kožešinových farmách.

Jsem přesvědčena o tom, že usmrcování zvířat v případech, kdy pro to neexistuje důležitý lidský zájem, je neetické. V dnešní době není obhajitelné, aby v podstatě divoká zvířata byla držena v klecových chovech a zabíjena proto, aby člověk mohl nosit oděv ušitý z jejich kůží. Máme nespočet moderních materiálů, které nás chrání před zimou, módní doplňky z kožešin jsou takřka zcela nahraditelné výrobky z umělých usní. Opravdu nevidím ani jediný důvod, proč by se dnes měly prodávat výrobky, kvůli kterým jsou zabíjeni norci a lišky.

Poslanecká sněmovna odsouhlasila návrh tohoto zákona v prvním čtení, nyní zamíří do Zemědělského výboru a Výboru pro životní prostředí. Věřím, že bude schválen a Česká republika se zařadí mezi další evropské země, ve kterých platí zákaz chovu kožešinových zvířat. Utrpení živých tvorů kvůli lidskému luxusu nemá v moderní společnosti žádné opodstatnění.

Zuzana Kailová, členka Výboru pro životní prostředí a Výboru pro sociální politiku