Zeman na Babiše, Babiš na Zemana

25. května 2017

Miloš Zeman na Hradě po odvolání Andreje Babiše z postu ministra financí řekl: "Byl to člověk, který vykonal v čele ministerstva práci, kterou nedokázal nikdo předtím." Zeman Babiše pochválil za rozpočtový přebytek, výběr daní či omezení daňových úniků. "Možná proto ho provázela závist, která v české kotlině doprovází každého, kdo je úspěšný – ze strany těch, kdo jsou méně úspěšní, nebo dokonce neúspěšní," dodal Zeman.

Prezident Miloš Zeman opět veřejně demonstruje jeho mocenské spojenectví s oligarchou Andrejem Babišem. Prezident záměrně idealizuje působení Babiše ve funkci ministra financí a účelově opomíjí vážné důvody pro jeho odvolání z vlády, tedy skandální aféry související s daněmi, střetem zájmů, ovlivňováním médií a vulgárním chováním. Mocenský pakt Zeman – Babiš má charakter primitivního obchodu. Babiš pomůže Zemanovi se znovuzvolením do funkce prezidenta a Zeman mu pomůže k získání funkce premiéra a mocenského monopolu nad vládní agendou. Je to politika stylu já na bráchu, brácha na mě. Tomuto mocenskému kartelu je třeba čelit. Ohrožuje demokracii v zemi.