Zatemnění české vlády na pozadí papežových slov

22. listopadu 2010

Opatrná slova hlavy římskokatolické církve papeže Benedikta XVI. o tom, že kondom lze za určitých podmínek tolerovat jako účinný nástroj proti smrtelnému onemocnění AIDS, lze přivítat jako opravdu velký průlom – dosud církev tvrdošíjně a kontinuálně prezervativy zásadně odmítala.

Papežova slova přichází v době, kdy celosvětová čísla výskytu této smrtelné choroby rapidně narůstají, řada společností začíná nebezpečně rezignovat na jakékoli formy ochrany a problém „divoké Afriky“ se nebezpečně a zblízka dotýká každého z nás.

Papež naznačil jednu zcela zásadní věc – prevence má smysl. Sebevíc banální věta musí být stokrát a tisíckrát opakována, protože je to právě účinná prevence spojená s odpovědnou výchovou a osvětou, které jsou účinným protivníkem proti těmto strašlivým nemocem.

Opravdu paradoxně proto nyní vyznívá chování vlády Petra Nečase v souvislosti se slovy papeže Benedikty XVI. Zatímco papež prolamuje dlouholetá tabu a připouští určitou roli osvětě, česká vláda nad prevencí zatahuje nesmyslně závěsy a přes stoupající počty nakažených Čechů zcela nesmyslně krátí peníze na boj proti AIDS a dalším pohlavním nemocem.

Účetní krácení současné vlády ji natolik ovládlo, že škrtá v podstatě bez hlubšího rozmyslu a společenské rozvahy. Zoufalý křik neziskových organizací, které apelují na to, že daleko levnější je pro stát prevence, než následná léčba nemocného těmito chorobami, vládu vůbec nezajímá. Krátkozraké získání peněz pomocí laciného škrtu na úkor dlouhodobého ohrožení společnosti si pragmatičtí zástupci ODS, TOP09 a VV nechtějí uvědomit. Máme po volbách, tak jaké pak copak, že?

Papežova slova jsou tak pro českou společnost dvojsečná – na jedné straně radost z tohoto prolomení pevné bariéry střídá smutný povzdech nad ohavným a nesmyslným zatemněním české vlády, které ji vedlo k popření tolik potřebné prevence. Bohužel.