Z jižní Ameriky se do EU dostává shnilé maso plné bakterií a nepovolených chemických látek

5. dubna 2017

Operace Carne Fraca (poctivé maso) – dva roky trvající vyšetřování, které zahájila brazilská federální policie ve dvou největších brazilských masokombinátech (JBS & BRF) v sedmi klíčových brazilských státech, které jsou producenty hovězího masa – vyvolalo ohromné znepokojení. Vyšetřování odhalilo závažné podvody a korupci v celém odvětví, které uvádí do potravinářského řetězce potenciálně nebezpečné a podvodné produkty a vystavuje evropské spotřebitele riziku.

Vyšetřovatelé uvedli, že federální inspektoři brali peníze za to, že přehlíželi podloudné upravování nebo prošlou lhůtu spotřeby zpracovaných potravin. Falšovala se i hygienická povolení a vývozní certifikáty. Vyšetřování dále odhalilo, že se používaly různé chemické látky k vylepšení vzhledu a vůně prošlého masa a byly do něj přimíchávány levnější produkty. Zprávy, že bylo do Evropy vyváženo maso nakažené salmonelou a že se pomocí kyseliny askorbové maskoval vzhled zkaženého masa, jsou pro evropské spotřebitele velice znepokojivé.

Brazílie je největším světovým vývozcem kombinace hovězího a drůbežího masa. Je největším dodavatelem masa do EU, do níž každoročně vyváží statisíce tun hovězího a kuřecího masa. Evropští producenti a spotřebitelé očekávají, že veškeré dovozy masa budou splňovat náročné evropské normy kvality potravin.

Europoslanci požadují, aby jim Komise sdělila podrobnosti o vývozech těchto upravených produktů do EU a aby uvedla, jaký je objem podezřelých produktů a na které evropské trhy byly prodávány.

Chtějí také vědět, proč evropské kontroly na tyto systematické podvody s upraveným masem uváděným na trh EU nepřišly a zda v reakci na tato odhalení členské státy EU plánují posílit kontroly.

Uvážíme-li, že tento skandál budí obavy, pokud jde o bezpečnost potravin, je rovněž potřeba vyhodnotit, jaký budou mít tato odhalení dopad na probíhající obchodní jednání se zeměmi Mercosuru (pozn. španělsky: Mercado Común del Sur, portugalsky: Mercado Comum do Sul je sdružení volného obchodu, zakládající členské státy byly Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay). Je například načase tato jednání přehodnotit a vyjmout z programu těchto jednání obchodování s masem?

Pavel Poc (ČSSD), místopředseda Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin k tomu dodává (ENVI): „Levné maso z jižní Ameriky nesplňuje přísné evropské standardy na bezpečnost potravin a navíc znevýhodňuje evropské chovatele, kteří musí podstupovat daleko přísnější kontroly než jejich jihoameričtí kolegové. Je načase zamyslet se, zda by se takové maso mělo do EU vůbec dovážet."