Vytáhne Nečase z bryndy opět Klaus?

3. ledna 2011

Už čtyři měsíce marně čekají menšiny, neziskové organizace, odborná i široká veřejnost na to, až dá vláda Petra Nečase směr své politice lidských práv. Tak dlouho totiž není schopna vládní koalice obsadit místo zmocněnce pro lidská práva a naší společnosti tak vysílá jasný signál – lidská práva a práva menšin jsou nám zcela lhostejná. Trpělivost s premiérem Nečasem nyní došla romských organizacím, které se místo na premiéra obrací o pomoc k prezidentovi republiky Václavu Klausovi.

Jde o další důkaz absurdní ztráty kompetentnosti českého premiéra. Petr Nečas nedokázal uřídit svou vládu, když mu ji pět minut po dvanácté zachraňuje tajnou „hradní“ dohodou prezident Klaus. Jen díky zásahu prezidenta vláda hlasování o ztrátě důvěry přežila.

Nyní premiér Nečas selhává v otázce řešení problematiky lidských práv a postavení menšin. Dočkali jsme se od něho odvolávání/neodvolávání ministra pro lidská práva Michaela Kocába, aby si poté premiér jako poradce pro práva menšin vzal Romana Jocha, muže, jehož názory některá média označují jako rasistické.

Nyní nechává Nečas tuto problematiku zřejmě napospas osudu a na obsazení místa zmocněnce rezignoval. To je však od premiéra zcela absurdní chování!

Otázkou tedy zůstává, zda prezident Klaus za neschopného Petra Nečase vytáhne další horký kaštan z pomyslného vládního ohně a po jeho intervenci bude post zmocněnce obsazen. Nebo prezident doporučí post neobsazovat? Kdo vlastně skutečně vede vládu této země?

Česká republika s ohledem na své mezinárodní postavení a uzavřené mezinárodní smlouvy nemůže problematiku lidských práv takto bezprecedentně zanedbávat. Na vině tohoto neuspokojivého stavu je však jednoduchý fakt – naše země má velmi slabého premiéra. Pro oblast lidských práv a naši mezinárodní prestiž je to bohužel velmi špatná zpráva.