Vládní koalice věcné argumenty přehlíží

16. března 2011

Stínová ministryně školství a členka Předsednictva ČSSD v rozhovoru pro deník Právo.

* Jste jednou ze sedmi sociálních demokratek, které se ucházejí o post místopředsedkyně strany. Jak hodnotíte své šance, že v užším vedení bude mít zastoupení jihočeská ČSSD?

Rozhodnutí je na delegátech. Osobně považuji za podstatné, že nás je sedm, které našly podporu v regionech a delegáti tak mohou vybírat kandidátku se silným mandátem od členské základny.

* S jakými představami do volebního souboje vstupujete?

Především chci delegátům sdělit, proč je důležité vyrovnání pozic žen a mužů v rámci ČSSD. Rozhodně nejde o bojové teze, ale je přece jasné, že dobře fungující rodina je záležitostí obou partnerů, a tak by tomu mělo být i v politice. Ženy i muži by měli jít za daným cílem společně. Nelze říkat my a vy.

* Co považuje za klíčové v činnosti strany po sjezdu?

Jsem přesvědčena, že ČSSD se musí soustředit na eliminaci špatných kroků, které učinila či stále činí současná pravicová vláda, což nepřímo potvrdilo i pondělní rozhodnutí Ústavního soudu. Ve Sněmovně proto musíme usilovat o to, aby pravice nedokázala znovu prosadit sedmnáct kritizovaných zákonů, a podařilo se nám zastavit proces ožebračování lidí.

* Nemáte pocit, že se předvolební diskuse soustředila mnohem více na personální složení nového vedení než na programové otázky?

Bohužel informace v médiích se soustřeďují především na souboj dvou kandidátů o předsednické křeslo a již mnohem méně se lidé dozvědí, co nového chce sociální demokracie přinést do politiky, i když se o tom v místních organizacích a následně krajských konferencích hodně diskutovalo.

* Někteří kritici především na levé straně politického spektra vytýkají ČSSD malou aktivitu ve Sněmovně.

S tím nemohu souhlasit. V parlamentní demokracii není důležité, jak velké svaly obrazně ukazujete, ale jde o sílu argumentů. Bohužel současná vládní koalice věcné argumenty přehlíží, což mi potvrzují i reakce resortního ministra školství, na něhož jsem se obrátila již mnohokrát s věcnými připomínkami – a setkala jsem se jen s minimální odezvou.