Vláda bez důvěry vlastních občanů

19. července 2012

Jenom 14 procent občanů věří vládě Petra Nečase podle květnového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV CR, v.v.i.

Není to ani čtvrt roku a opět jednáme  o nedůvěře vládě, která vznikla před 2 lety s  podporou 118 poslanců a snažila se vzbudit pocit,  že je to právě ona, která pohne českou společností dopředu a zatočí s korupcí. Přestože  na počátku své existence obešla vítěze voleb, mohli jsme se tehdy  alespoň  domnívat,  že má aritmetickou důvěru společnosti. Tato  aritmetická důvěra však vznikla,  díky  straně  Věci veřejné, která před volbami nešetřila silnými slovy a sliby a hned po volbách se stala součástí koaliční  vlády.

Během  krátké doby tato vláda svoji politikou škrtů a  neodpovědných sociálních opatření ztratila  nejenom důvěru u svých občanů,  ale rozpadly se i  samotné  VV.

Vláda, která nás nezodpovědně strašila řeckým mýtem, sama nebývalým tempem zadlužuje český stát a vydala se na cestu v začarovaném  kruhu  úspor, škrtů, hospodářského poklesu a růstu nezaměstanosti. Každé další škrty snižují poptávku, což se projeví v poklesu růstu a tím pádem také  ve snížení rozpočtových příjmů. Výsledkem je zchudnutí obyvatel,  podnikatelů i státu.

Místo hledání cesty z krize vláda ztrácí akceschopnost a  utápí se ve vnitrokoaličních sporech.

Během dvou let tato vláda prožila několik vládních krizí, což vedlo k vypovězení původní koaliční smlouvy a k udržení  vlády s podporou několika  poslanců, jakési pro tento účel vzniklé  platformy. Strach před předčasnými volbami a ztrátou moci slouží jako universální lepidlo.

A co si o tom myslí občané? Všeobecnou náladu ve společnosti, kde tato vláda přichází o poslední zbytky důvěry, jasně demonstrovali účastnící dubnové demonstrace, největší od roku 1989. Sešlo se  více než   100 tisíc demonstrantů a  jejich počet bude narůstat.  Proč ?

Protože tato vláda už dávno přesvědčila svým jednáním občany, že není onou zachraňující  vládou rozpočtové odpovědnosti, ale vládou ekonomické neodpovědnosti, že ji nezajímá životní úroveň občanů a hájí zájmy pouze  spřízněných úzkých skupin.

Jak je možné, že tato takzvaná "protikorupční vláda" tiše přihlíží kauzám různých kmotrů a lobbistů  doslova  přisátých na státní rozpočet  a pozornost se  snaží zaměřit  pouze na kauzy svých protivníků a vlastní se snaží zametat pod koberec…?

Této vládě jde o něco úplně jiného než splnit své předvolební sliby občanům. Čím dál tím víc jde o poslední možné velké peníze ze státního rozpočtu!

Pokud tato vláda bude dále pokračovat, tak budou schváleny církevní restituce, které nás budou stát neuvěřitelných až 150 miliard Kč.

Bude pokračovat penzijní reforma, která vyvede značné prostředky z veřejného rozpočtu a vrhne je na volný trh.  Právě na ten trh, který fakticky zbankrotoval a musel ho sanovat stát prostřednictvím dotací bankám.

Dále bude pokračovat neutěšená situace s čerpáním evropských fondů a evropská politika této vlády povede ČR dál na periferii EU. Katastrofální situace s čerpáním evropských peněz  představuje  obrovské nebezpečí pro české finance a ekonomiku nejenom v příštím roce. Nehrozí nám  jenom to, že nebudeme schopni čerpat ale, že budeme peníze ještě vracet!

Mám obavu, že ztráty z této nezodpovědné politiky mohou přesahovat částku až 100 miliard Kč. A  co horšího ? Mohou  nám být do budoucna odepřeny peníze z EU jako zemi, která neplní rozpočtovou politiku. Hrozba, že ČR  bude čistým plátcem EU, je na spadnutí.

Z politického hlediska  by pro ČSSD  bylo asi lepší, aby vláda  zůstala a tuto katastrofu, kterou způsobila, si doslova ,,vypila až do dna. “Ale ČSSD hájí zájmy občanů  této země, a proto  dnes poslanci ČSSD vyzývají ji k odchodu a vyvolali hlasování o nedůvěře vládě.

Politická krize neskončila a nekončí. Jenom se stále  více prohlubuje  a dříve nebo později bude následovat vyhlášení předčasných voleb.