Víc peněz pro obce může pomoci i sociální demokracii samotné

V současné době probíhá v Poslanecké sněmovně debata o navýšení podílu z DPH městům a obcím, což jim v konečném důsledku přinese více finančních prostředků, za které mohou pro své občany poskytnout více veřejných služeb. Abychom však byli spravedliví, musíme jedním dechem dodat, že o klasické navýšení takzvaného rozpočtového určení daní vlastně nejde, a že se spíše jedná jen o návrat v předešlý stav. Přesněji do konce roku 2010, kdy bývalá liberální vláda obcím jednostranně jejich podíl na DPH snížila, čímž je připravila za uplynulých sedm let o miliardy korun. Nárok obcí je tak trochu oprávněný a spravedlivý, což mnozí poslanci cítí, a podpora návrhu se tudíž očekává napříč politickým spektrem. A jak to tak u úspěchů bývá, má na rozdíl od neúspěchů mnoho „tatínků“, ač otcovství by mělo právem patřit sociální demokracii.

V uplynulých týdnech jsme byli svědky politických námluv KDU-ČSL s hnutím Starostové a Nezávislí, a ačkoliv spojení ještě musí být podpořeno nejvyšším orgánem Lidovecké strany, přeci jen se zdá, že už je v podstatě ruka v rukávu. Lidovci jako politická strana tak získají výraznější komunální rozměr, avšak musí ve volbách získat více než deset procent hlasů, což představuje určité riziko. Sociální demokracie v tomto ohledu do žádného rizika jít nemusí, neboť ČSSD má komunální rozměr již řadu let. V současném funkčním období obecních zastupitelstev máme přes 300 starostů a primátorů a přibližně totožný počet uvolněných radních, resp. náměstků primátora, v obcích, kde sociální demokracie post starosty nezískala.

Podporou návrhu zákona o rozpočtovém určení daní nepodpoříme jen obce napříč Českou republikou, sociální demokracie bude v následné diskusi konečně vnímána jako politická strana, pro kterou je komunální sféra opravdu důležitá. K podpoře zmíněného legislativního návrhu lze využít veškeré síly úspěšných komunálních politiků, kterých je mnohonásobně více než jejich kolegů ze STAN, a kteří si však tak trochu uzurpovali název „starostové“ pro sebe. ČSSD tak má v nadcházející bitvě o otcovství v otázce rozpočtového určení daní v Poslanecké sněmovně jedinečnou šanci upozornit veřejnost, že jako politická strana zahrnujeme rovněž naše komunální politiky, a že nám rozvoj měst a obcí není vůbec cizí, což by nám mohlo pomoci rovněž v nadcházejících volbách.

Stanislav Mrvka