R. Dolejš: Trumfovým esem ČSSD je L. Zaorálek

5. června 2017

Výsledky aktuálních průzkumů nelze podceňovat. Trendy z nich vyplývající jsou pro ČSSD alarmující a měly by být brány jako jasná výzva. Zároveň je nutné si uvědomit, že rozhodují voliči v den voleb a ne průzkumy veřejného mínění. Do voleb zbývá ještě několik měsíců a ČSSD má šanci tuto situaci ještě zvrátit. Bude záležet především na odhodlání vedení strany a lídrů v krajích.

ČSSD musí být charizmatičtější, čitelnější a ofenzivní. Tak, aby veřejnost přesvědčila že je stále vůdčí silou, která je schopna garantovat demokratické směřování země a zároveň hájit sociální a ekonomické zájmy většiny lidí. Jako jeden z nutných kroků vidím včasnou nominaci prezidentského kandidáta, který by se stal alternativou vůči mocenskému spojenectví Zeman – Babiš. Dlouhodobě považuji v tomto směru za trumfové eso sociální demokracie osobnost Lubomíra Zaorálka. To je však pouze jeden dílek z mozaiky nutných opatření.