Proti korupci nelze bojovat pouze slovy

16. března 2011

Dnes poslanci vládní koalice zamítli návrh zákona, kterým se mění zákon č.38/1994 Sb, o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Důvodem předložení zákona poslanci ČSSD bylo omezení korupčního chování v případě obchodů s vojenským materiálem, zejména omezení obchodu přes zprostředkovatele. Zároveň jsme chtěli zvýšit transparentnost a zejména efektivitu vynakládaných finančních prostředků.

ČSSD dlouhodobě kritizuje netransparentnost vojenských akvizic a obcházení veřejné soutěže, což vede k předraženým zakázkám a korupci na Ministerstvu obrany. Postrádáme také větší kontrolu Parlamentem ČR, protože obchodní smlouvy mezi zprostředkovatelem obchodu a konečným dodavatelem nelze prakticky zkontrolovat s odkazem na obchodní tajemství, což je ovšem v rozporu s nálezem Nejvyššího správního soudu ČR.

Současná vláda, tvářící se jako vláda boje proti korupci, opět ukázala, že proti korupci bojuje pouze slovy. Vláda sice připravuje novelizaci zákona o obchodu s vojenským materiálem, ale pouze jako implementaci evropské směrnice, která usnadní obchod s vojenským materiálem v rámci EU. Žádná opatření v posílení transparentnosti a veřejné kontroly nejsou obsahem tohoto návrhu.

Proto je s podivem, že současná vládní koalice rezignuje na konkrétní opatření boje proti korupci v armádních akvizicích. Je zarážející, že poslanci vládní koalice odmítají návrhy, které odpovídají programovému prohlášení vlády. A do třetice je nepochopitelné, že sama poslanecká sněmovna dnešním zamítnutím návrhu zákona, rezignuje na svoji Ústavou ČR danou kontrolní funkci vůči exekutivě.