Prezident vysvětlující

25. června 2012

Kandidáti na prezidenta ve své naprosté většině celkem logicky slibují, že budou vykovávat svoji funkci ku prospěchu všech občanů, že budou trpělivě naslouchat svým občanům a sjednocovat jejich úsilí. Je pak jistě hodné pozornosti, pokud do volební kampaně vstupuje kandidát, který otevřeně sděluje, že se těmito klišé nehodlá obtěžovat a dá již předem zřetelně najevo, co od něj může podstatná část občanů očekávat.

Nový kandidát na prezidenta republiky Vladimír Dlouhý v rozhovoru pro Lidové noviny ( „Chci lidem říct, že mají na víc“, LN 23. 6. 2012) sděluje: „Mám stejné názory, jako přede patnácti lety. Nebudu od nich ustupovat, to by lidé vnímali falešně.  Rozhodně se ale chci otevřít  lidem  s jinými názory. Těm, kteří dlouhodobě volí levici, i ekologům, odborářům. Jsem připraven jim vysvětlovat, proč jsou jejich požadavky nereálné.“

Je to tedy jasné: podstatná část národa, nejen ti zmatení levičáci, ale i odboráři a dokonce i ekologové, jsou jeho pomýlená část,  která si  zaslouží prezidenta, který jim bude jedině trpělivě vysvětlovat,  že se mýlí, že jejich představy o uspořádání společnosti a světa jsou nereálné. Pokud se nepodaří je přesvědčit, mají smůlu: počítat s takto nereálnými názory nebo je dokonce respektovat, je ovšem vyloučeno. Respekt k názorům jiných, snaha o pochopení názorů oponentů? Nenechte se vysmát!    Mohou být ostatně rádi, že je prezident zatím hodlá  jen přesvědčovat a vysvětlovat jim jejich omyly. Když už si dovolí mít názory odlišné od názorů prezidenta a mají tedy  zcela zjevně názory mylné.

Je skutečně osvěžující, pokud se v nudné kampani vyskytne osobnost s tak  neotřelými, ale zřetelnými názory  na demokracii,  stát a národ.  Na rozdíl od jiných máme hned zcela jasno kdo a co se nám nabízí….