Prezident Klaus podporuje nespravedlivou a sociálně necitlivou vládní politiku

2. ledna 2011

Dnešní projev prezidenta republiky Václava Klause bohužel potvrdil jeho nekritický vztah k vládním reformám, prezident Klaus se stále více posouvá do role přímého podporovatele vládní politiky. Zdá se, že pomalu končí éra, v níž se Václav Klaus po svém odchodu z ODS snažil působit více nadstranicky.

Reaguje tak na to, že vláda nemá věrohodného a silného premiéra a fakticky zčásti přebírá jeho roli. Nemohu souhlasit s tím, že prezident označil škrty jen za nepříjemné, velká část vládních škrtů je sociálně bezohledná a hospodářsky škodlivá. Mrzí mě, že pan prezident v souvislosti s vládními reformami ani jednou nezmínil pojmy jako spravedlnost či sociální únosnost, neboť spor mezi vládou a ČSSD není o potřebě snižovat deficit, ale o spravedlivém rozložení nákladů na jednotlivé sociální skupiny. Oceňuji výzvu prezidenta k lepší komunikaci mezi vládou a opozicí, k tomu je nad jednotlivými návrhy ČSSD připravena.