Poněkud zvláštní poděkování hasičům

4. července 2012

S dalšími škrty se vytasila naše svědomitá vláda. Po důchodcích, handicapovaných a policistech se zaměřila na další společensky „nepotřebnou“ skupinu - hasiče. Pryč je euforie z jejich obětavé práce při povodních na Moravě a Liberecku. Zapomenuty jsou rovněž emotivní sliby o nutnosti lepšího vybavení a ohodnocení.

Ve Strakovce se rozhodli pro poněkud zvláštní způsob poděkování. Hasiči dostanou v příštím roce ze státního rozpočtu o více než miliardu korun méně, v roce 2014 přijdou o dalších 600 milionů. Tři tisíce z nich propustí, skončit mohou až dvě třetiny hasičských stanic, k požáru se bude jezdit s dvojnásobným zpožděním.

Máme to ale statečné a odvážné vládce, kteří se nebojí následků v podobě ohrožení bezpečnosti. Kde se v nich ta odvaha bere? Nečas a spol. zřejmě počítají s tím, že je hbitě zastoupí sbory dobrovolných hasičů. Má to však jeden zádrhel. I těm již několik let ministerstvo vnitra snižuje dotace, s touto vládní politikou mají zkušenost také dobrovolné sbory v Pardubickém kraji.

Nemohu se zbavit dojmu, že by bylo lepší, kdyby vláda začala šetřit ve Strakovce a na svých oblíbených zaměstnancích Úřadu vlády či poradcích. Nejbližší spolupracovnice českého premiéra Jana Nagyová brala například v loňském roce stotisícové odměny. Jenže tady se asi škrtat nebude. Kdo by pak hasil požáry po špatných rozhodnutích vlády?