Otcovská poporodní péče je tady!

24. února 2017

Ve Sněmovně jsme dnes ve třetím čtení schválili novelu zákona o nemocenském pojištění, kterou zavádíme dlouho očekávanou otcovskou poporodní péči. Tatínkové budou mít nárok do šesti týdnů od narození dítěte na týden nemocenské. Dávka bude stejná jako pro matku pobírající peněžitou pomoc v mateřství, a to ve výši 70 % denního vyměřovacího základu.

Je to skvělá zpráva pro všechny mladé rodiny. Jak dnes v rozpravě prozradila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, už teď se chodí nastávající rodiče ptát na úřady práce na podmínky otcovské poporodní péče. Dá se předpokládat, že o ni bude velký zájem. Chceme podpořit otce v jejich aktivním zapojení se do rané péče o dítě.

Jde o další z prorodinných opatření, které prosadila sociální demokracie, ať již jde například o porodné, opakované zvýšení daňových slev pro pracující rodiny s dětmi, či zavedení dětských skupin. Připravovaná koncepce rodinné politiky počítá s dalšími novinkami. Není nic důležitějšího pro budoucnost tohoto státu, než rodina s dětmi. Chceme motivovat páry k plození dětí, víme, že populace stárne a je potřeba nastavit zásadní opatření. Pro mnoho párů a rodin je i finanční motivace důležitá, neboť při plánování dětí zvažují také tuto stránku věci a stát jim musí jít naproti.