Od obří ekozakázky by se měla nová vláda distancovat

29. června 2010

Ke kritice obří ekozakázky s horním limitem 115 miliard korun se včera přidal i Nejvyšší kontrolní úřad. Potvrdil to, co ČSSD zdůrazňuje už od roku 2008, kdy se Topolánkova vláda rozhodla největší výběrové řízení v historii vládních zakázek vypsat: státu chybí vlastní odhad celkové výše nákladů, nutných na odstranění starých ekologických zátěží. Nabídky, které vláda obdrží, tak není s čím srovnat. Není tedy možno objektivně konstatovat, zda opravdu budou či nebudou pro stát výhodné. A vzhledem k tomu že ve výběrovém řízení zůstali jen 3-4 zájemci, je cenová soutěž výrazně omezena a hrozí riziko vzájemné dohody (cenově nevýhodné pro stát) s možností subdodávek pro „neúspěšné uchazeče“. Státu tak hrozí škoda v řádu desítek miliard korun.

Sociálně demokracie od počátku toto výběrové řízení kritizovala a pokládala ho vždy za vážné riziko pro veřejné rozpočty. Před volbami i po volbách ČSSD požaduje, aby ho vláda zrušila a odstraňování starých ekologických zátěží řešila transparentním způsobem. Před volbami zrušení výběrového řízení veřejně požadoval i Petr Nečas z ODS, ačkoli ho v době, kdy byl ještě členem Topolánkovy vlády, nikdy nekritizoval. Výběrové řízení kritizovala i strana Věci veřejné. Nečas i VV hovořili o riziku korupce. Po volbách je vše jinak, pravicová koalice se dohodla na tom, že výběrové řízení dokončí, tak jak to požadoval třetí koaliční partner TOP 09. A jsme opět u včerejšího stanoviska NKÚ. Až nová vláda otevře obálky s cenovými nabídkami, nebude je mít s čím porovnat.

Nová vláda by neměla podvádět voliče a podléhat korupčním tlakům. Ti, kdo před volbami hovořili o nutnosti ekozakázku zrušit, by své slovo měli dodržet. Argumentů je pro to více než dost.