Nepřiměřený zákrok příslušníků Vojenské policie se musí důkladně vyšetřit

13. března 2011

Sociální demokraté tvrdě odsuzují neadekvátní zásah příslušníků Vojenské policie do budovy veřejnoprávní televize. Postavení mimo službu velitele VP a dalších důstojníků přímo zodpovědných za provedení zásahu ukazuje, že osud demokracie v naší zemi není lhostejný nejen opozici, ale i některým členům současné vlády. Podle mého názoru však nestačí pouze prověřit tento zásah, ale je nutno důkladně vyšetřit i důvody pro takto bezprecedentní útok.

Stává se nelichotivým pravidlem, že do médií unikají odposlechy, tu spisový materiál a dokonce utajované dokumenty. A je věcí orgánů činných v trestním řízení, aby odhalovala ty, kteří tyto informace poskytují. Na druhou stranu nelze omezovat svobodu slova a informací, či porušovat zákony České republiky. Nehledě na skutečnost, že tento „utajovaný“ spis je již drahnou dobu odtajněný. Proto je značně podezřelé, že si příslušníci VP odnesli z kanceláře novináře K.Rožánka několik pytlů tiskovin, poznámek či adres týkajících se kauz bezpečnostních složek a ministerstva obrany.

Opravdu nevím, co bylo příčinou vážných pochybení v zásahu VP, ale spekuluje se, že pátrání po Krejčíkově spisu mohla být záminka, jak zjistit informace týkající se kauz na resortu obrany. Chci připomenout, že sám ministr obrany A.Vondra, který se zúčastnil jednání Výboru pro obranu a bezpečnost, na kterém se probíraly okolnosti nuceného odchodu bývalého ředitele Vojenského zpravodajství, zdůraznil, že okolnosti odchodu generála Krejčíka byly nestandardní. Já dodávám, že stejně nestandardní byly okolnosti zrušení Útvaru speciálních operací Vojenské policie (SOG) a odchod bývalých velitelů SOG i VP.

Již v roce 2007 spekulovala média i bezpečnostní experti, že rušení SOG i VP souvisí spíše s vyšetřováním korupčních kauz na ministerstvu obrany, než s pochybením samotných vojáků či velitelů. Jsem přesvědčen, že nucený odchod ředitele VZ i velících důstojníků VP mělo svoji souvislost. Z tohoto pohledu vyzývám pana ministra obrany, aby nejen prošetřil nepřiměřený zásah komanda VP v prostorách České televize, ale aby zároveň jeho inspekce prošetřila okolnosti, za kterých byli nuceni odejít ředitelé VZ, VP a velitelé SOG.