Není divu, že lidé nerozumí reformě penzí.

1. prosince 2011

Je zřejmé, že jim důchodová reforma nic dobrého nepřinese - státní dluh se zvýší a daně také. Od vlády pracující ve prospěch své země a jejích obyvatel čekají více.

Vláda Petra Nečase realizuje důchodovou reformu silou, v zájmu nadnárodních finančních institucí, které budou pobírat dividendy ze zisků garantovaných zákonem o důchodovém spoření a o doplňkovém penzijním spoření, na které se bude společnost skládat prostřednictvím vyšší DPH a splátek státních dluhopisů, kterými bude vláda financovat deficit, který vytvořila zavedením nového soukromého pilíře. Těm, kdo do něj vystoupí, sníží vláda „přiměřeně“ důchody z prvního pilíře výměnou za slib, že vysoké výnosy penzijních fondů jim zajistí vyšší důchody.

Lidé mají selský rozum, holuba na střeše nechytí, a protože sledují již několik let stále horší zprávy o budoucím ekonomickém vývoji ve světě, v Evropě i v České republice, vidí, jak roste nezaměstnanost a ubývá pracovních míst. Vidí, že jim tady někdo vnucuje reformu, která není v jejich prospěch. Tomu opravdu nemohou rozumět, je zřejmé, že jim důchodová reforma nic dobrého nepřinese - státní dluh se zvýší a daně také. Od vlády pracující ve prospěch své země a jejích obyvatel čekají více.

Proto vyzíváme vládu, aby odložila start zřízení kapitálového spoření na důchod po příštích parlamentních volbách a tento čas využila na vysvětlování představ ODS, TOP09 a Věcí veřejných o těchto změnách důchodového systému, aby občané mohli ve svobodných volbách rozhodnout, jaká důchodová reforma jim vyhovuje. Zda ta vládní nebo např. ČSSD.