Několik „nej“ v nedělních volbách na Maltě

13. března 2013

V neděli se po několika turbulentních měsících jinak poklidného ostrova konaly předčasné parlamentní volby. V roce 2008 volby těsně vyhrála pravicová Nacionalistická strana Lawrence Gonzy. Ovšem v roce 2012 jeho vláda začala ztrácet podporu, zvláště po odvolání evropského komisaře Johna Dalliho zapleteného do skandálu s tabákovým lobbyingem a odchodu vicepremiéra Tonio Borga na jeho místo. Poslední kapkou pak bylo propuknutí několika korupčních afér vládních představitelů, kdy například ministr pro infrastrukturu, dopravu a komunikace či ministr financí jsou podezřelí z toho, že dostávali různé „dary“ od významného podnikatele napojeného na energetické koncerny Total a Trafigura.

Proto byly v prosinci vyhlášeny předčasné parlamentní volby. V průzkumech vedla sociálnědemokratická Strana práce s jejím předsedou Josephem Muscatem. Vedení strany převzal v roce 2008 od bývalého premiéra Alfreda Santa, který se dlouho stavěl proti členství v Evropské unii. Muscat, jako bývalý europoslanec, ale dokázal změnit názor strany a začal prosazovat vstřícný postoj k evropské integraci.

V nedělních volbách pak podle očekávání zvítězila Strana práce, ale nikdo neočekával, že vyhraje tak výrazně. Získala 55,1% oproti Nacionalistické straně, která získala jen 41,1%. Znamená to rozdíl 37 000 hlasů ve prospěch sociální demokracie, což je nejlepší výsledek voleb od roku 1955. Současně prohra Nacionalistické strany je největší od roku 1962. Hned následující den po volbách byl Joseph Muscat jmenován premiérem, a ve svém věku 39 let se stal nejmladším premiérem od vyhlášení nezávislosti Malty v roce 1964. Volební účast byla 93%.

Hlavním poselstvím sociální demokracie je nyní zajištění stability a návrat důvěry občanů v politickou reprezentaci. Proto hned po svém jmenování premiér Muscat prohlásil, že je třeba zlepšit efektivitu státní správy, posílit různé pojistky v boji proti korupci a konkrétně prohlásil, že členové jeho vlády si zcela jistě nezvýší svůj plat, jak se stalo v předešlé pravicové vládě. Dále se bude klást důraz na tvorbu pracovních míst, na nastartování ekonomického růstu, na ekologická opatření pro zlepšení životního prostředí a na snížení účtů domácností za energie. V sociální oblasti hodlá zajistit, že lidé, kteří pobírají minimální mzdu, nebudou muset platit daň z příjmu. Ve vztahu k evropské politice prioritou bude důkladná příprava na předsednictví Malty v roce 2017 a tvrdé, ale konstruktivní hájení maltských zájmů v evropských institucích.

A jedna zajímavost na závěr. I přes své výrazné vítězství premiér Muscat prohlásil, že jeho prioritou bude zapojení všech do politických procesů, a to jak opozice, tak i všech občanů. Již během volební kampaně totiž kladl důraz na jednotící prvky ve společnosti a po vyhlášení vítězství zdůraznil, že Strana práce vyhrála ne jako strana, ale jako „hnutí“, a proto i jako hnutí bude vládnout.