Ministr Dobeš by měl splnit slib

1. dubna 2011

Očekávám, že ministr školství Josef Dobeš dnes skutečně oznámí, jak se rozhodl v případě angažmá bývalého kandidáta extremistické Národní strany Ladislava Bátory na ministerstvu školství.

Ministr v minulých týdnech veřejně slíbil, že tak učiní právě dnes a „nepůjde o apríl“. Doufám, že zvítězí zdravý rozum a ministr Dobeš nakonec jakékoliv působení Ladislava Bátory na svém rezortu definitivně vyloučí. V opačném případě by měl ministr Dobeš ohlásit svou rezignaci.

Dnešní dnem rovněž začíná projekt dlouho připravovaných státních maturit. Předně bych všem studentům českých středních škol chtěla popřát mnoho úspěchů a možná i štěstí při skládání první životní zkoušky v novém provedení. Celá řada odborníků na školství si uvědomuje, že projekt státních maturit není připraven na sto procent, což ostatně přiznal i sám ministr, ale od podzimu bylo patrné, že zrušení tohoto projektu by napáchalo více škod, nežli užitku.

Jsem přesvědčena, že první ročník státních maturit proběhne bez větších problémů a nebude nikterak zpochybněn. Vedení ministerstva školství a především ministr Dobeš v tuto chvíli nesou plnou zodpovědnost za kvalitní a bezproblémový průběh projektu. Sociální demokracie na problémy, které přípravu celého projektu doprovázely, dlouhodobě upozorňovala.