Mediální pranýřování menšin je společensky nebezpečné

24. května 2012

S velkým zájmem jsem si přečetla informace o tom, že romský útok na mladíka v Břeclavi byl vymyšlený. Jsem velmi ráda, že média tuto informaci šíří a snaží se hrát v tomto případě pozitivní roli.

Bohužel v řadě případů předtím sehrávala roli velmi negativní. Vymyšlená zpráva o tom, že na někoho zaútočili Romové, se bohužel neobjevila poprvé, a naprostá většin médií je převzala – stejně jako tu o romském pokladníkovi, který zmizel s příspěvky vybranými na nově založenou romskou stranu. Břeclavský chlapec v době svého úrazu tedy už dobře věděl, co je nejlepší si vymyslet, aby tomu každý uvěřil.

Romové se poslední dobou stávají nejsnadnějším terčem nejrůznějších výmyslů a pomluv, a jsou také snadno rozpoznatelným terčem útoků. Vždy, když se zhoršuje sociální situace ve společnosti, mají lidé sklony hledat někoho, kdo za to může, a roste podpora nejrůznějším extremistickým organizacím. Média by se měla všemi silami snažit tomuto nebezpečnému vývoji ve společnosti bránit. Dosud se ovšem chovala spíše opačně. Nezbývá než doufat, že po “kauze Břeclav” se jejich postoj změní.