Losna nebo Mažnák? Ne, jde přece o vládu.

18. dubna 2012

Poslední dění na české politické scéně připomíná ze strany vnějšího pozorovatele spíše absurdní divadlo. Dva poslanci jedné z vládních stran byli odsouzeni za podvod a korupci. Před zraky veřejnosti se rozpadá poslanecký klub Věcí veřejných a pravicové sdělovací prostředky dělají, že vlastně neví, o co jde.

Taktéž ostatní aktéři pravicové vlády, včetně pana premiéra, spíše mlčí a mlží. Co je jisté je fakt, že nejde o volbu Velkého Vonta ze Stínadel.

Pokud si shrneme několik událostí z posledních dnů, musí být všem jasné, že snahou K.Peake a jí „věrných“ není očista Věcí veřejných, ale záchrana současné pravicové vlády. Podle výpovědi J.Škarky, kterou pronesl při výslechu, pražští kmotři ODS R.Janoušek a T.Hrdlička, přispěli V.Bártovi částkou 200 mil.Kč na rozjezd jeho marketingové politické strany. A je zřejmé, že za to požadovali loajalitu této strany vůči pravicové vládě pod vedením P.Nečase

O kauze poslanců K.Kočí, J.Škárky a bývalého předsedy PK ODS P.Tluchoře se otevřeně hovoří jako o nedokonaném puči uvnitř VV, které mělo mít za cíl získat loajální poslance této strany. Jak předseda VV R.John, tak i V.Bárta, veřejně hovořili o provázanosti těchto aktérů s ODS a TOP 09 a o snaze P.Nečase a M.Kalouska rozdělit poslanecký klub véček. Soud s V.Bártou ukázal v plné nahotě stav Věcí veřejných i vlastní řízení této strany. Zároveň postupně zveřejňované odposlechy R.Janouška poukázaly na řízení zejména pražské vrcholné politiky lobbisty a podnikateli.No hrůzný to obraz české politické scény.

Poslední vládní krizi, kterou zažehly Věci veřejné, ale která se velmi hodila do politického kalkulu pánů Nečase a Kalouska, potvrdila snahu hlavních aktérů o záchranu V.Bárty při soudním procesu. Trpělivost ODS a TOP 09 však přetekla a namísto plánu A, jak tvrdil pan premiér, došlo na plán B. Již před několika dny se totiž šířily informace, že je v záloze připraveno deset až jedenáct poslanců Věcí veřejných, kteří by i nadále podporovali tuto pravicovou vládu. Nejde totiž o nic jiného, než o další přeběhlíky, na kterých mimo jiné byla založena i minulá Topolánkova vláda. A je jedno, zda se nazývají platformou či novým politickým uskupením.

Jistě trefná jsou slova předsedy VV R.Johna, který mluví o platformě funkcí. Ano k tomu dojde také, ale podstatou je dokončení asociálních reforem, církevní restituce, privatizace penzijního systému, zdravotnictví a dalších veřejných služeb. Také je možné, že poté, co VV ztratily poslední zbytek důvěry veřejnosti, se někteří protagonisté rozhodli z této potápějící lodi vyskočit a založit další „marketingový“ trik vůči veřejnosti. Opravdu nemohu věřit tomu, že se jedná o další hru V.Bárty, jak tvrdí odpadlíci z VV J.Škárka a K.Kočí. Podle mého názoru dojde k vytvoření nového poslaneckého klubu a možná i nové politické strany, která bude do roku 2014 podporovat současnou vládu P.Nečase, která podle jeho slov musí mít „bezpečnou“ většinu ve sněmovně.

Čas ukáže, kdo stál a stojí za současným rozpadem Věcí veřejných a komu to vlastně slouží. Pouze mám obavu z dalšího demokratického a politického vývoje naší zemi. Dle mého názoru jsou jediným východiskem z tohoto politického marasmu a obrovské nedůvěry veřejnosti pouze co nejrychlejší předčasné volby. To si zřejmě uvědomuje i pan prezident V.Klaus. Opravdu nedovedu pochopit současnou neprofesionalitu českých sdělovacích prostředků a zejména jejich neloajalitu vůči české veřejnosti a budoucímu vývoji České republiky.